Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dirbtinis intelektas vėl apgaudinėja: į „sprogimą“ prie Pentagono sureagavo ir biržos

Netoli Pentagono tariamai nugriaudėjęs sprogimas šiam pastatui žalos nepadarė, bet sujudino akcijų rinkas. Tokį efektą sukėlė internete išplitusi nuotrauka, kurioje esą matyti netoli JAV Gynybos departamento įsiplieskęs gaisras. Nieko panašaus nebuvo – kadrą kažkas sukūrė pasitelkęs dirbtinį intelektą. Bet, nors ne tik ugniagesiai, bet ir patys internautai suskubo neigti „karštą naujieną“, akcijų birža suspėjo sureaguoti į nerimą dėl saugumo.
Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje
Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje / Ekrano nuotr. iš nsn.fm

„Sprogimo“ garsas nuaidėjo iki Rusijos

Fotografijoje, kuria socialiniuose tinkluose imta aktyviai dalintis pirmadienio rytą JAV laiku, matyti tvora aptvertas baltas visuomeninės paskirties daugiaaukštis pastatas.

Kairėje kadro pusėje, arčiau tvoros, į viršų kyla juodų dūmų stulpas. Dešinėje jo pusėje matyti tarytum raudoni liepsnos liežuviai.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje

„SVARBI NAUJIENA: sprogimas prie Pentagono“, – toks komentaras palydėjo vaizdą šiose paskyrose (čia, čia).

Vienoje paskyroje nuotrauka peržiūrėta jau daugiau nei 600 tūkst., kitoje – beveik 340 tūkst. kartų. Sutapimas ar ne, bet abiejose žinia pranešta tuo pačiu metu – 10.09 val. JAV laiku (kai Lietuvoje buvo jau 16.09 val.).

Netrukus nuotrauka sulaukė dėmesio ir Rusijoje. Tik, jei anapus Atlanto ji labiau plito socialiniuose tinkluose, čia tariamą įvykį aprašė ir įvairūs tinklalapiai.

Viena pirmųjų žinią „sprogimą“ pranešė propagandinė televizija RT. Jos paskyroje tinklalapyje dzen.ru iki šiol galima rasti žinutę apie „nepatikrintus pranešimus apie sprogimą netoli Pentagono Vašingtone“.

Ekrano nuotr. iš dzen.ru/Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje
Ekrano nuotr. iš dzen.ru/Melagiena apie sprogimą prie Pentagono akimirksniu imta platinti ir Rusijoje

„Liudininkai socialinėse medijose dalijasi nuotraukomis iš įvykio vietos. Kas tiksliai įvyko, nežinia“, – pažymėta prie kadro.

Netrukus, remdamasis vienu „Telegram“ kanalu, apie „sprogimą“ paskelbė tinklalapis bfm.ru. Jo žinutėje prie tokios pat informacijos, kaip RT pranešime, pridėta, kad JAV Gynybos departamentas komentarų nepateikė, o kitų patvirtinimų, kad buvo toks incidentas, negauta.

„Nacionalinė naujienų tarnyba“ apie „įvykį“ sugebėjo pranešti net anksčiau nei minėti „Twitter“ vartotojai iš JAV. Ir šioje, ir tinklalapio DON24.RU, ir daugelyje kitų panašių žinučių skelbiama ta pati informacija: liudininkai dalijasi nuotraukomis, kas atsitiko, neaišku, patvirtinimų nėra.

Beje, kai kurie Rusijos portalai ir tinklalapiai (gazeta.ru, forklog.com) netruko paneigti pačių rusų pranešimus apie tai, kas dedasi Vašingtone.

Taip pat skaitykite: Donaldas Trumpas nesulaikytas: internete plinta dirbtinio intelekto sukurti vaizdai

Tariamas incidentas patraukė ir Vidurio Rytų žiniasklaidos dėmesį.

Pastatas net nepanašus į Pentagoną

Nei sprogimo, kurį minėjo socialinių tinklų vartotojai, nei po jo susidariusio dūmų debesies, matomo nuotraukoje, nebuvo. Fotografijos autorius – ne liudininkas, tuo labiau ne profesionalus fotografas iš žiniasklaidos, o dirbtiniu intelektu paremta redagavimo programa.

Tai galima pastebėti atidžiau patyrinėjus patį kadrą. Žolė susilieja su šaligatviu, centre stovintis gatvės žibintas yra kreivas ir tarytum tapęs tvoros dalimi, o kai kurie tvoros strypai tęsiasi ant grindinio.

Pastato sienos atrodo kreivokos, vaizdo ryškumas netolygus, be to, centrinėje dalyje dingusios kai kurios aukštų pertvaros. Tvora susiliejusi su metaliniais atitvarais, kurie viešose vietose statomi norint paskirstyti minios srautus ar neleisti žmonėms kur nors praeiti.

Dėmesį į tai atkreipė tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ žurnalistas Nickas Watersas. Jis pasigedo ir daugiau nuotraukų ar vaizdo įrašų iš įvykio vietos.

Dar daugiau – statinys, šalia kurio matyti dūmų stulpas, net nepanašus į Pentagoną. Ant jo stogo matyti trikampė struktūra, kurios neturi nė vienas Gynybos departamento pastato fasadas.

Departamento atstovai paneigė įrašus apie sprogimą netoliese gegužės 22-osios rytą. Jo atstovas spaudai Phillipas Ventura naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad pranešimai buvo melagienos.

Nedelsė ir ugniagesiai. „Pentagono pajėgų apsaugos agentūra ir ACFD (Arlingtono apygardos ugniagesių departamentas – red. past.) žino apie internete plintančius socialinių medijų pranešimus apie sprogimą netoli Pentagono.

Pentagono rezervate ar netoli jo nei sprogimo, nei incidento NEBUVO, todėl visuomenei nėra jokio tiesioginio pavojaus ar grėsmės“, – jo atstovai paskelbė oficialioje paskyroje „Twitter“.

Vašingtone įsikūręs fotografas Andrew Leydenas savo kanale „YouTube“ pirmadienio rytą net surengė tiesioginę transliaciją, kurioje pademonstravo, kad virš Pentagono nematyti nei dūmų, nei ugnies.

VIDEO: Pranešimai apie sprogimą prie Pentagono buvo melas – virš pastato nematyti nei dūmų, nei ugnies

Rodė ir „patikrinti“ vartotojai

Gandu apie sprogimą netoli Pentagono aktyviai dalijosi ne tik „Twitter“ vartotojai, turintys tūkstančius sekėjų ar anksčiau platinę įvairias melagienas apie Rusijos invaziją į Ukrainą.

Nuotrauka pasirodė ir paskyrose, pažymėtose mėlynu ženkliuku su balta varnele. „Twitter Blue“ reiškia, kad paskyra yra patikrinta ir patvirtinta. Tam paskyra turi turėti pavadinimą ir nuotrauką, būti sukurta anksčiau nei prieš mėnesį, aktyvi, neskleisti klaidinančios ar melagingos informacijos, neplatinti spamo.

Taip pat skaitykite: Popiežius nepasidavė mados vilionėms – stilingą striukę „aprengė“ dirbtinis intelektas

Šis ženkliukas socialiniame tinkle atsirado, kai pernai spalį už 44 mlrd. JAV dolerių jį įsigijo Elonas Muskas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną apie sprogimą prie Pentagono platino net „patvirtintos“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyros
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną apie sprogimą prie Pentagono platino net „patvirtintos“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyros

Anksčiau paskyros, laikomos svarbiomis, nes priklausė pripažintiems ekspertams, įžymybėms, žurnalistams ar organizacijoms, galėjo būti vertinamos tikrinant tapatybę.

Pagal naujas taisykles, „Twitter Blue“ galima tiesiog nusipirkti be tapatybės patikrinimo, tad jį gali gauti ir sąmoningai melagingą informaciją nusiteikę skleisti asmenys.

Tokį ženkliuką turėjo paskyra @BloombergFeed, kurios pavadinime minima žinoma naujienų agentūra. Joje taip pat buvo pasidalyta tariamo sprogimo prie Pentagono nuotrauka. Po to paskyra buvo sustabdyta.

Pradėjus skelbti, kad žinia apie sprogimą yra melagiena, įrašai apie tai iš kai kurių paskyrų buvo pašalinti ar bent papildyti šia informacija.

Kai kurie ėmė dalytis (čia, čia) dienraščio „Washington Post“ žurnalisto Yunuso Paksoy paskelbta nuotrauka, padaryta Pensilvanijos prospekte prie Ronaldo Reagano prekybos centro.

„Pentagone nebuvo sprogimo. Melagingos naujienos“, – prie fotografijos pakomentavo jis.

Artimiausiame plane – prekybos centro stogas ir pirmajam JAV prezidentui George’ui Washingtonui atminti skirtas obeliskas, tolumoje – dešiniojo Potomako upės kranto, kur stovi Pentagonas, panorama. Nematyti nei dūmų, nei kitų ženklų, kad prie Gynybos departamento pastato būtų įvykęs sprogimas ir kilęs gaisras.

Investuotojai akimirkai patikėjo

Įrašai apie tariamą sprogimą būtų likę eiline melagiena, jei dėmesio į juos nebūtų atkreipę prekiaujantieji akcijomis biržoje.

Taip pat skaitykite: Didįjį baltąjį ryklį į krantą „išmetė“ dirbtinis intelektas: išduoda kelios detalės

Tai buvo bene pirmas atvejis, kai dirbtinio intelekto sukurtas vaizdas, akimirksniu ėmęs plisti už JAV ribų, sukėlė tiek sumaišties, kad išjudintų akcijų rinkas.

Prekyba JAV akcijų biržoje pirmadienį prasidėjo 9.30 val. Kaip tik panašiu metu ėmė plisti žinia apie tariamą sprogimą. Kol pareigūnai neįspėjo, kad dūmų stulpo nuotrauka yra netikra, ja buvo dalijamasi net tarp investuotojų.

Net trumpo laiko užteko, kad akcijų rinkos krestelėtų. Naujienų agentūros AP teigimu, S&P 500 akcijų rinkos indeksas trumpam buvo nusmukęs 0,3 proc. punkto.

Investuotojai sureagavo taip, kaip būna į rinką atėjus baimei. JAV iždo obligacijų ir aukso kainos trumpam ėmė kilti, o tai rodė, kad investuotojai ieškojo saugesnės vietos savo pinigams.

Šis incidentas tik sustiprino didėjantį susirūpinimą dėl piktnaudžiavimo dirbtinio intelekto įrankiais siekiant skleisti melagienas, destabilizuoti visuomenę ir net paveikti rinkimų rezultatus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas