Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Discovery“ grasina Lenkijai teisiniais žingsniais dėl žiniasklaidos įstatymo

JAV bendrovė „Discovery Inc.“ pagrasino imtis teisinių žingsnių prieš Lenkiją, jeigu ji priims kontroversišką įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių savininkų, anot kritikų, suvaržysiantį žiniasklaidos laisvę.
Kompanija „Discovery“
Kompanija „Discovery“ / „Scanpix“/AP nuotr.

„Discovery“ „oficialiai informavo Lenkijos vyriausybę, kad imsis teisinių priemonių pagal dvišalę investicijų sutartį tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lenkijos Respublikos“, nurodė bendrovė ketvirtadienį išplatintame pareiškime.

Lenkijos parlamento žemieji rūmai anksčiau šią savaitę pritarė naujam įstatymui, uždrausiančiam subjektams iš Europos ekonominei erdvei nepriklausančių šalių valdyti Lenkijos žiniasklaidos bendrovių kontrolinius akcijų paketus.

Įstatymo projektas sulaukė aštrios kritikos iš Briuselio bei Vašingtono ir išprovokavo Lenkijoje demonstracijas už žiniasklaidos laisvę.

Vyriausybė tvirtina, kad šiuo įstatymu siekiama užkirsti kelią priešiškoms valstybėms daryti netinkamą įtaką Lenkijoje. Tačiau opozicija sako, kad šiuo teisės aktu norima užčiaupti „Discovery Inc.“ priklausantį naujienų kanalą TVN24, nevengiantį aštriai kritikuoti šalies vyriausybės.

Priėmus šį įstatymą „Discovery Inc.“ tektų parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN valdo daug kanalų, tarp jų TVN24.

„Scanpix“/AP nuotr./TVN būstinė
„Scanpix“/AP nuotr./TVN būstinė

Vyriausybės oponentai nuogąstauja, kad tokiu atveju TVN įsigytų valstybinė įmonė ir būtų padarytas galas transliuotojo nepriklausomybei.

„Šis įstatymas yra naujausias puolimas prieš nepriklausomą žiniasklaidą ir spaudos laisvę ir yra tiesiogiai nukreiptas prieš „Discovery“ priklausančią TVN“, – rašoma bendrovės pareiškime ir priduriama, kad šis tinklas yra „viena didžiausių JAV investicijų Lenkijoje“.

„Discovery“ nurodė, kad kreipėsi į Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą, turėsiantį pasirašyti įstatymą, jeigu jį ateinančiomis savaitėmis priims parlamento aukštieji rūmai.

„Pastarieji Lenkijos vyriausybės žalingi ir diskriminaciniai veiksmai... nepalieka mums kito pasirinkimo“, – sakė „Discovery International“ vykdomasis direktorius Jeanas-Briacas Perrette'as.

Anot „Discovery“, Lenkija pažeidžia kelis įsipareigojimus pagal 1990-aisiais pasirašytą investicijų sutartį, įskaitant įsipareigojimą dėl „teisingo ir sąžiningo elgesio“.

Jungtinėms Valstijoms šis įstatymas kelia „didžiulį susirūpinimą“, anksčiau šią savaitę sakė valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir įspėjo, kad teisės aktas „kelia grėsmę žiniasklaidos laisvei ir gali pakenkti gerai investicinei aplinkai Lenkijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas