Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Discovery“ įgijo licenciją Nyderlanduose, siekdama tęsti TVN24 transliacijas Lenkijoje

JAV bendrovė „Discovery Inc.“ pirmadienį pranešė, kad Nyderlanduose įgijo licenciją, kuri turėtų leisti jai tęsti nepriklausomo naujienų kanalo TVN24 transliacijas Lenkijoje.
Kompanija „Discovery“
Kompanija „Discovery“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Toks pranešimas paskelbtas Lenkijos valstybinei radijo ir televizijos tarybai pusantrų metų atsisakant atnaujinti TVN24 licenciją, kurios galiojimas baigiasi rugsėjo 26 dieną.

Be to, Lenkijos parlamento žemieji rūmai praėjusią savaitę pritarė naujam įstatymui, uždrausiančiam subjektams iš Europos ekonominei erdvei nepriklausančių šalių valdyti Lenkijos žiniasklaidos bendrovių kontrolinius akcijų paketus.

Įstatymo projektas sulaukė aštrios kritikos iš Briuselio bei Vašingtono ir išprovokavo Lenkijoje demonstracijas už žiniasklaidos laisvę.

Vyriausybė tvirtina, kad šiuo įstatymu siekiama užkirsti kelią priešiškoms valstybėms daryti netinkamą įtaką Lenkijoje. Tačiau opozicija sako, kad šiuo teisės aktu norima užčiaupti „Discovery Inc.“ priklausantį naujienų kanalą TVN24, nevengiantį aštriai kritikuoti šalies vyriausybės.

Priėmus šį įstatymą „Discovery Inc.“ tektų parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN valdo daug kanalų, tarp jų TVN24.

„Ši licencija jokiu būdu neišsprendžia situacijos, kurią turime dėl naujojo vyriausybės patvirtinto įstatymo, – sakė Kasia Kieli, „Discovery“ prezidentė ir generalinė direktorė Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai. – TVN ateičiai ir spaudos laisvei Lenkijoje vis dar gresia pavojus.“

„Scanpix“/AP nuotr./TVN būstinė
„Scanpix“/AP nuotr./TVN būstinė

„Discovery“ mano, kad atsisakymas pratęsti TNV24 licenciją ir įstatymo projektas dėl žiniasklaidos priemonių savininkų yra diskriminacinis, o daug Lenkijos žmonių įsitikinę, kad šiomis pastangomis bandoma nutildyti šį kanalą.

Ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio vyriausybė tai neigia, sakydama, jog nebenori, kad įmonės ne iš Europos turėtų Lenkijos žiniasklaidos įmonių akcijų kontrolinius paketus, motyvuodama susirūpinimu dėl nacionalinio saugumo ir suvereniteto.

Vis dėlto prezidentas Andrzejus Duda sekmadienį pažadėjo ginti žodžio laisvę ir nuosavybės teisių principus, o tokie jo komentarai buvo plačiai interpretuojami kaip užuomina, kad jis ketina vetuoti minimą teisės aktą.

Vyriausybės oponentai nuogąstauja, kad priėmus šį įstatymą TVN įsigytų valstybinė įmonė ir būtų padarytas galas transliuotojo nepriklausomybei.

Be to, jis laikomas grėsme didžiausiai JAV investicijai Lenkijoje, kurią bendrovė vertina 3 mlrd. JAV dolerių (2,5 mlrd. eurų).

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vėlai pirmadienį pareiškė: „Mes sveikiname prezidento Dudos šio savaitgalio pareiškimą, palaikantį išraiškos laisvę, sutarčių šventumą ir bendras vertybes, kuriomis grindžiami mūsų santykiai.

Mes primygtinai raginame jį laikytis šių vertybių atsižvelgiant į patvirtinimo laukiančius teisės aktus, kurie, jei bus priimti dabartine forma, gali smarkiai paveikti žiniasklaidos laisvę ir užsienio investicijų aplinką.“

„Discovery Inc.“ teigė, kad Nyderlandų licencija, suteikta pagal Europos Sąjungos taisykles, bus naudojama tik tuo atveju, jei Lenkijos valstybinė radijo ir televizijos taryba nepratęs TNV24 licencijos.

„Tikimės, kad mums neprireiks Nyderlandų licencijos, tačiau esame stipriai įsipareigoję ir toliau veikti kaip nepriklausomas naujienų tinklas Lenkijoje ir Vidurio Europoje ir tarnauti žiūrovams patikima ir faktais paremta žurnalistika“, – sakė K.Kieli.

Praėjusią savaitę „Discovery Inc.“ pareiškė tarptautiniame arbitražo teisme pradėjusi procedūrą prieš Lenkiją, kad apgintų savo investicijas šioje šalyje, dabar apimančias 24 skirtingus televizijos kanalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?