Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 22 /08:26

Donaldas Trumpas – oficialus Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą

Niujorko milijardierius Donaldas Trumpas ketvirtadienį oficialiai priėmė Respublikonų partijos nominaciją į JAV prezidento postą ir pažadėjo per rudenį vyksiančius visuotinius rinkimus įveikti savo varžovę demokratę Hillary Clinton.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kukliai ir dėkingai priimu jūsų nominaciją į Jungtinių Valstijų prezidento postą“, – pareiškė D.Trumpas, atsistojusiems Respublikonų nacionalinio suvažiavimo dalyviams skanduojant „JAV, JAV, JAV!“ ir plojant.

„Kartu mes nuvesime savo partiją atgal į Baltuosius rūmus“, – jis pridūrė kalbėdamas didžiulėje sporto arenoje Klivlande, žadėdamas vykdyti griežtą politiką kaip atsvarą pastarojo meto šaudynėms ir išpuoliams, supurčiusiems šalį.

„Prisimenat visus tuos žmones, sakiusius jums, kad negalite turėti šalies, kokios norite?“ – klausė kandidatas.

„Jie sakė, kad Trumpas neturi jokių galimybių atsidurti čia šį vakarą, jokių galimybių – tai sakė tie patys žmonės, – pabrėžė jis. – Mums patinka nugalėti tuos žmones, tiesa?“

„Amerikos žmonės pirmoje vietoje“

D.Trumpas pareiškė partijos delegatams, kad jo užsienio politikoje dėmesys pirmiausiai būtų sutelktas į amerikiečius, jeigu lapkritį jis būtų išrinktas į Baltuosius rūmus.

„Svarbiausias skirtumas tarp mūsų ir mūsų oponentų plano – kad mūsų plane svarbiausia bus Amerika. Amerikanizmas, o ne globalizmas, bus mūsų kredo“, – pabrėžė jis.

„Amerikos žmonės vėl bus pirmoje vietoje“, – tvirtino D.Trumpas.

D.Trumpas palietė daugelį kontroversiškų temų, jo iškeltų per įtemptą pirminių rinkimų kampaniją – pavyzdžiui, kad turėtų būti uždrausta į JAV atvykti užsieniečiams iš šalių, siejamų su terorizmu, kad turėtų būti pastatyta tvora prie sienos su Meksika ir kad iš naujo turėtų būti deramasi dėl prekybos sąlygų su Kinija, kurios dabar esančios nepalankios.

„Aš esu jūsų balsas“, – pareiškė jis, rodydamas pirštu į kameras ir žadėdamas, kad bus grąžinti saugesni laikai, su „milijonais naujų darbo vietų ir trilijonais dolerių naujo turto“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Eiliniai partijos nariai entuziastingai pasveikino tuos pareiškimus, plodami atsistoję ir nebedemonstruodami jokio susipriešinimo, temdžiusio ankstesnes tris suvažiavimo dienas.

„Įstatymo ir tvarkos kandidatas“

Jokios ankstesnės patirties politikoje neturintis verslo magnatas ir televizijos realybės šou žvaigždė sakė esantis „įstatymo ir tvarkos kandidatas“, žadėdamas ginti „žmonės, kurie sunkiai dirba, bet nebeturi balso“ šalyje.

„Šiose lenktynėse dėl Baltųjų rūmų esu įstatymo ir tvarkos kandidatas“, – sakė, jis, kaltindamas dabartinį prezidentą Baracką Obamą pakursčius rasinę priešpriešą.

„Mūsų prezidento, kuris naudojosi prezidentine tribūna, kad padalytų mus pagal rasę ir spalvą, neatsakinga retorika padarė Ameriką pavojingesne aplinka kiekvienam“, – tikino D.Trumpas.

„Turiu žinią jums visiems: nusikalstamumas ir smurtas, kuris mūsų dienomis kelia skausmą mūsų šaliai, greitai baigsis, – sakė D.Trumpas. – Nuo 2017-ųjų sausio 20-osios saugumas bus atkurtas.“

Išnaudodamas visuomenės pyktį ir nerimą dėl pastarųjų rasinį krūvį turinčių šaudynių ir iš pažiūros beatodairiškų teroro atakų, D.Trumpas siūlė griežtai kovoti su nusikalstamumu, naudodamas strategiją, panašią į pergalingą Richardo Nixono kampaniją, atnešusią jam pergalę 1968 metų prezidento rinkimuose.

„Padėtis pasikeisti dabar pat“

D.Trumpo padėkos kalba buvo pirmasis jo kreipimasis į tautą geriausiu eterio laiku ir pirmoji salvė prieš lapkritį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Šalies masto apklausos rodo, kad šis Niujorko nekilnojamojo turto magnatas, niekada nedirbęs renkamose pareigose, yra maždaug toks pats populiarus, kaip ir H.Clinton – buvusi valstybės sekretorė, griežtai kritikuojama dėl elektroninio pašto skandalo.

D.Trumpas kaltino H.Clinton kaip valdžios koridorių veikėją, pasižyminčią „blogais instinktais“ ir „prasta nuovoka“.

H.Clinton oficialiai priims Demokratų partijos nominaciją per suvažiavimą, kuris vyks kitą savaitę.

D.Trumpas ją vaizdavo kaip korumpuotą, nekompetentingą ir beviltiškai nuo tikrovės atitrūkusią veikėją.

Smerkdamas jos diplomatinių pastangų „mirties“ paveldą, jis kaltino H.Clinton paskatinus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) iškilimą ir pakursčius chaosą Irake, Libijoje, Sirijoje bei Egipte.

D.Trumpas taip pat smerkė sutartį dėl Irano branduolinės programos, išsiderėtą dabartinio prezidento Baracko Obamos administracijos.

„Po ketverių metų Hillary Clinton ką turime? ISIS išplito regione ir pasaulyje. Libija virtusi griuvėsiais, o mūsų ambasadorius ir jo darbuotojai buvo palikti bejėgiškai mirti“, – pareiškė kandidatas.

„Toks yra Hillary Clinton palikimas: mirtis, sugriovimai, terorizmas ir silpnumas“, – pridūrė D.Trumpas.

Ankstesnėmis Klivlande vykusio respublikonų suvažiavimo dienomis delegatus suvienydavo tik vienintelis prieš H.Clinton nukreiptas šūkis – „Uždarykit ją kalėjime!“

Oratoriai vienas po kito peikė H.Clinton dėl daugelio amerikiečių žūties, dėl nesąžiningos užsienio politikos ir pavojaus nacionaliniam saugumui sukėlimo, kai dirbdama valstybės sekretore ji naudojo privatų elektroninio pašto serverį tvarkyti konfidencialiai vyriausybės informacijai.

D.Trumpas kaltino H.Clinton kaip valdžios koridorių veikėją, pasižyminčią „blogais instinktais“ ir „prasta nuovoka“.

„Mano žinia – kad padėtis turi keistis ir kad ji turi pasikeisti dabar pat“, – sakė jis.

„Aš esu su jumis; aš kovosiu dėl jūsų ir laimėsiu dėl jūsų“, – pabrėžė kandidatas.

„Mes esame geresni“, Clinton atsikerta Trumpui

Numanoma demokratų kandidatė į JAV prezidento postą Hillary Clinton ketvirtadienį šaltai atkirto savo varžovui Donaldui Trumpui, kuris negailestingai kritikavo jos ankstesnį darbą, pareiškusi jam: „Mes esame geresni.“

Ši lakoniška H.Clinton „Twitter“ žinutė buvo paskelbta tuo metu, kai D.Trumpas sakė padėkos kalbą, užsipuldamas buvusią valstybės sekretorę, esą palikusią po savęs „mirtį, sugriovimus, terorizmą ir silpnumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas