Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos istorija: mainomos pažiūros ir gerbėjų minios

Naktį iš lapkričio aštuntosios į devintąją Lietuvos laiku JAV rinkėjai išreikš savo valią: kas valdys galingiausią pasaulio valstybę artimiausius ketverius metus? Pristatome jums pirmojo kandidato, respublikono Donaldo Trumpo kelią iki šios, šiemet svarbiausios Amerikai dienos.
Donaldas Trumpas per debatus
Donaldas Trumpas per debatus / „Scanpix“/AP nuotr.

Sėkmingu verslininku, milijardieriumi save pristatantis 70-metis Donaldas Trumpas niekada nevengė išsakyti komentarų ir politinėmis temomis. Kalbos apie galimą jo kandidatavimą į JAV prezidento postą pradėjo sklisti dar 1988 metais. Tiesa, tuomet jos tebuvo pramogų pasaulio gandų lygmenyje.

Rimtesnį žingsnį politiką D.Trumpas žengė po dešimtmečio. 1999 metais jis paskelbė tapsiąs nedidelės Reformų partijos kandidatu į prezidento postą, tačiau po keturių mėnesių savo kandidatūrą atsiėmė.

2004 metais D.Trumpas viešai save identifikavo kaip demokratų partijos atstovą. 2009 metais jis vėl perbėgo atgal į respublikonų gretas.

Prieš 2012 metų rinkimus, kuriuose dėl antrosios kadencijos kovojo Barackas Obama, D.Trumpo pavardė ir vėl pasirodė tarp galimų kandidatų. Kalbėdamas konservatyvių rinkėjų konferencijoje magnatas netgi pirmą kartą viešai paskelbė, kad pasisako prieš abortus ir sugriežtintą ginklų kontrolę.

2011 metų „USA Today“ ir „Gallup“ atlikta telefoninė apklausa netgi parodė, kad D.Trumpas yra vienas iš dešimties populiariausių JAV gyvenančių žmonių. Tiesa, pačioje respublikonų partijoje į pramogų pasaulyje besisukiojantį verslininką vis dar buvo žiūrimai labai įtariai.

Atsisakė realybės šou

2013 metais kai kurie respublikonų partijos nariai, simpatizuojantys itin konservatyvias idėjas palaikančiam Arbatėlės judėjimui (Tea Party) prabilo apie D.Trumpo kandidatūrą valstijos gubernatoriaus rinkimuose.

Pats D.Trumpas kurį laiką susilaikydavo nuo viešų komentarų, tačiau signalu oponentams tapo 2015 metų vasario mėnesį taip ir neatnaujinta realybės šou „The Apprentice“ sutartis.

Birželio mėnesį tai tapo faktu. 2015 metų birželio 16 dieną kalbėdamas jo būstine tapusiame Trump Tower (Trumpo bokšte), Niujorke, jis paskelbė kandidatuojantis į JAV prezidento postą. Jis tapo vienu paskutiniųjų kandidatų respublikonų gretose, paskelbusių apie savo kampaniją.

Šioje kalboje, kurią D.Trumpas išdėstė pompastiškai nusileidęs liftu, jis apibrėžė savo kampanijos gaires. Čia nuskambėjo ir pirmuoju skandalu tapęs jo pasisakymas apie į Ameriką atvykstančius nelegalius migrantus meksikiečius, kurie yra „prievartautojai ir nusikaltėliai“.

D.Trumpas pabrėžė, kad jis kovos su nelegalia migracija, islamo terorizmu, darbo vietų iškėlimu iš Amerikos, suvaldys JAV skolą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Milžiniškos skolos ir neaiški finansinė padėtis

Prasidėjusi rinkimų kampanija atskleidė ir tikrąją D.Trumpo turto vertę. Federalinei rinkimų komisijai pateikta ataskaita rodė, kad milijardieriumi save vadinantis kandidatas išties turi 1,4 milijardo dolerių turto, tačiau taip pat ir mažiausiai 265 milijonus JAV dolerių skolų.

D.Trumpo rinkimų kampanija buvo vienintelė iš visų respublikonų kandidatų nesuformavusi vadinamojo SuperPAC, biudžeto, užtikrinančio skaidrų rinkimų finansavimą. Kai po kelių mėnesių šis biudžetas visgi buvo suformuotas, pasirodė, kad jame tėra 1,74 milijonai JAV dolerių, kurių daugumos kilmė, kaip vėliau pasirodė, veda į D.Trumpui artimų asmenų ratą.

Tai nesutrukdė rengti sėkmingų susitikimų su rinkėjais, į kuriuos plūdo vis didesnės minios žmonių. Kai kuriuose iš šių susitikimo atmosfera įkaisdavo tiek, kad apsaugos darbuotojams tekdavo jėgos veiksmais tramdyti D.Trumpo gerbėjus ar protestuotojus.

Dėl neramumų ir agresijos jo susitikimų metu verslininkas kaltino demokratų partijos provokatorius, Bernie Sanderso, o vėliau ir H.Clinton rėmėjus.

„Pastatysime sieną“

Augant gerbėjų skaičiui, vis garsesni buvo ir D.Trumpo pažadai. 2015 metų rugpjūčio mėnesį jis paskelbė, kad jau pirmąją dieną tapęs prezidentu jis pradės nelegalių migrantų grąžinimo procesą. Sienos, kuri atskirs JAV nuo Meksikos, statybas finansuoti turės patys meksikiečiai.

Po lapkričio mėnesio teroro išpuolių Prancūzijoje D.Trumpas viešai paskelbė sieksiąs laikino musulmonų religiją išpažįstančių asmenų neįleidimo į JAV.

Respublikonų rinkimų lyderių D.Trumpas tapo jau praėjus mėnesiui po kandidatūros paskelbimo. 17 kandidatų gretose D.Trumpas išsiskyrė savo griežtomis kalbomis ir sugebėjimu išjuokti kitų kandidatų savybes.

Debatų metu Marco Rubio jis vadino „Mažuoju Marco“, flegmatiškąjį Beną Carsoną „Lėtuoju“, o pagrindiniu konkurentu tapusį Tedą Cruzą – „Melagiu Tedu“.

Pirmas iš septyniolikos

Jau rinkimų kampanijos pradžioje išryškėjo, kad daugelio politologų favoritu laikytas Jebas Bushas neatlaiko D.Trumpo atakų. Vienas po kito krito ir kiti respublikonų gretose įžymūs, bet nepatikimais Vašingtono biurokratais laikomi kandidatai.

Pirminiai respublikonų rinkimai D.Trumpui prasidėjo nesėkmingai. Jis pralaimėjo agresyvią kampaniją jo atžvilgiu pradėjusiam T.Cruzui Ajovoje. Tiesa, T.Cruzas šios kampanijos metu melagingai paskelbė apie B.Carsono pasitraukimą ir D.Trumpo gerbėjų gretose patvirtino jam prilipdytą pravardę.

Po pralaimėjimo Ajovoje D.Trumpas pergalingai žygiavo Naujajame Hampšyre, Pietų Karolinoje, Nevadoje ir kitose valstijose. Po pergalės Indianoje T.Cruzas pasitraukė iš rinkimų, taip atverdamas duris verslo magnatui tapti respublikonų kandidatu į JAV prezidento postą.

Iš viso D.Trumpas surinko 1441 delegatų balsą.

Keitė kampanijos vadovus

Gegužės mėnesį prie D.Trumpo prezidentinės kampanijos prisijungė buvęs jo konkurentas, Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie. Birželio mėnesį iš rinkimų kampanijos vadovo posto buvo atleistas Corey Lewandowskis.

Atskleisti vieno iš jo patarėjų, Paulo Manaforto tiesioginiai ryšiai su iš Ukrainos pasprukusiu, prokremlišku prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

Naująja kampanijos vadove ir stratege tapo anksčiau su Tedu Cruzu dirbusi Kellyanne Conway.

„Twitter“ nuotr./Kellyanne Conway
„Twitter“ nuotr./Kellyanne Conway

Liepos 15-ąją socialiniame tinkle „Twitter“ D.Trumpas paskelbė, kad jo viceprezidentu taps konservatyviomis pažiūromis garsėjantis Indianos gubernatorius Mike'as Pence'as.

Respublikonų kandidatu tapęs D.Trumpas sulaukė nemažai iki tol tylėjusių partijos narių palaikymo. Tiesa, jam taip ir nepavyko sulaukti Atstovų rūmų pirmininko Paulo Ryano simpatijų. Atvirą nepasitenkinimą skandalinguoju kandidatu pademonstravo ir buvęs kandidatas Mittas Romney bei viešai įžeidinėtas senatorius Johnas McCainas.

Gegužės mėnesio duomenys rodė, kad savo rinkimų kampanijai D.Trumpas surinko 1,3 milijono dolerių. Tuo metu Hillary Clinton rinkimų kampanija pateikė ataskaitą, kurioje matomas net 42 milijonų dolerių biudžetas.

Lydėjo skandalai

D.Trumpo rinkimų kampaniją lydėjo skandalingi pasisakymai, įvykiai ir atskleistos istorijos.

Rugpjūčio 9 dieną kalbėdamas su rinkėjais Šiaurės Karolinoje jis leido suprasti, kad apginti savo teises po H.Clinton išrinkimo jiems gali padėti tik „antroji pataisa“, kitaip sakant, ginklo turėjimas. Šis pareiškimas viešojoje erdvėje buvo suprastas, kaip netiesioginis raginimas susidoroti su demokratų kandidate.

D.Trumpas įsivėlė ir į viešą konfliktą su Khizru Khanu, žuvusio JAV kario, didvyrio tėvu. Kampanijos metu jis viešai pareiškė, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas tvarkosi sėkmingiau nei B.Obama bei skelbė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas „yra maniakas, bet sėkmingai susitvarkė su opozicija“.

D.Trumpas kampanijos metu taip ir nepaviešino savo mokesčių ataskaitos, tapdamas pirmuoju tokiu kandidatu JAV istorijoje, atsisakiusiu parodyti tikrąjį savo turtą.

Smūgiai H.Clinton laiškų skandalo fone

Paskutinį rinkimų kampanijos mėnesį respublikonų kandidato kampaniją sudrebino viešai paskleisti įrašai, kuriuose jis nederamai atsiliepia apie moteris ir kelių su jo priekabiavimu susidūrusių liudininkų pasakojimai.

D.Trumpo teigimu, dauguma šių kaltinimų yra išgalvoti ir kurstomi jo oponentų. Jis taip ir neatsiprašė moterų, kurios kaltino jį nederamu elgesiu ir netgi prievarta.

Trečiuosiuose kandidatų į JAV prezidento postą debatuose D.Trumpas atsisakė viešai pasakyti, ar pripažins rinkimų rezultatus. Po kelių dienų kalbėdamas su savo rinkėjais jis teigė, kad rezultatus pripažins tik tokiu atveju, jei jie rodys jo pergalę.

Paskutines rinkimų kampanijos dienas D.Trumpas praleido paryškindamas savo konkurentės H.Clinton laiškų skandalo pasekmes ir Federalinio tyrimų biuro atnaujinto tyrimo svarbą.

Paskutiniosios apklausos rodo, kad D.Trumpas pirmauja itin svarbiomis šiuose rinkimuose tapusiose Arizonoje, Džordžijoje, Ajovoje, Nevadoje, Naujajame Hampšyre, Šiaurės Karolinoje ir svyruojančia valstija laikomame Ohajuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas