Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09 /19:26

Donaldui Trumpui pralaimėjusi Hillary Clinton kreipėsi į Ameriką: „Ačiū jums visiems“

Netikėtai milijardieriui Donaldui Trumpui mūšį dėl JAV prezidento posto pralaimėjusi demokratė politikos veteranė Hillary Clinton rinkimų vakarą tylėjo, bet trečiadienį pagaliau kreipėsi į savo kampanijos darbuotojus ir rėmėjus.
Hillary Clinton pralaimėjimo kalba Niujorke
Hillary Clinton pralaimėjimo kalba Niujorke / „Scanpix“/AP nuotr.

H.Clinton daugiau nei valandą vėlavo atvykti į viešbutį „New Yorker“. Salėje pagaliau pasirodžius jos apsaugininkams ir kampanijos darbuotojams, prapliupo plojimai. Žmonės skandavo „Hillary, Hillary!“

H.Clinton, kurią pristatė jos kandidatas į viceprezidentus Timas Kaine'as, turėjo ilgai laukti, kol nutils ovacijos.

„Praėjusią naktį pasveikinau Donaldą Trumpą ir pasiūliau savo pagalbą dirbant Amerikos labui. Tokios baigties nenorėjome ir atsiprašau, kad nelaimėjome šių rinkimų.

Bet didžiuojuosi šia mūsų kartu pastatyta kampanija. Jūs esate geriausia, kas yra Amerikoje, man buvo didelė garbė su jumis dirbti. Žinau, kokie esate nusivylę, nes ir aš nusivylusi. Skausminga, bet atsiminkite – mūsų kampanija sukosi apie vilties Amerikos statybas.

Mūsų šalis susiskaldžiusi dar labiau nei galvojome, bet turime pripažinti rinkimų rezultatą. Donaldas Trumpas yra mūsų prezidentas, turime suteikti jam šansą, turime gerbti Amerikos konstituciją“, – kalbėjo H.Clinton.

Ji taip priminė Konstitucijos ginamas amerikiečių religines ir pilietines laisves ir pabrėžė: „Turime jas ginti“.

„Galbūt šiandien skauda, bet, prašau jūsų, niekada nepamirškite, kad kovoti už tai, kas yra teisinga, verta“, – pridūrė demokratų kandidatė.

Anksčiau buvo tikimasi, kad H.Clinton viešai pripažins nesėkmę dar rinkimų naktį – tokia ilgametė tradicija. Tačiau jos kampanijos vadovas Johnas Podesta paskelbė, kad jokio kreipimosi nebus iki ryto.

„Žinau, kad visi mes čia jau ilgai, kad buvo ilga naktis, ilga kampanija. Bet žinau, kad galime palaukti šiek tiek ilgiau, – apie 2 val. ryto Niujorko laiku į minią kreipėsi J.Podesta. – Daugiau pasakysime rytoj.“

Tiesa, po maždaug valandos H.Clinton paskambino D.Trumpui ir pripažino pralaimėjimą. Magnatas netrukus pasirodė scenoje ir pasakė pergalės kalbą.

H.Clinton: „Galbūt šiandien skauda, bet, prašau jūsų, niekada nepamirškite, kad kovoti už tai, kas yra teisinga, verta“

H.Clinton nacionaliniu mastu surinko daugiau balsų (59,4 mln.) nei D.Trumpas (59,2 mln.), tačiau beviltiškai nusileido varžovui pagal rinkikų balsus, ypač – svyruojančiose valstijose.

Balsai dar nėra iki galo suskaičiuoti visose valstijose, bet D.Trumpas jau yra surinkęs 279 rinkikų balsus ir peržengęs pergalei reikalingą 270 balsų ribą. H.Clinton sąskaitoje – vos 228 rinkikų balsai.

Taip JAV prezidento rinkimų istorijoje anksčiau buvo nutikę tik kartą – 2000 metais, kai George'as W.Bushas įveikė daugiau rinkėjų, bet mažiau rinkikų balsų surinkusį demokratą Alą Gore'ą.

B.Obama: „Žaidžiame vienoje komandoje“

Vėliau į šalį kreipėsi ir JAV prezidentas Barackas Obama. Tai buvo pirmoji jo kalba apie sukrečiamą D.Trumpo išrinkimą jo įpėdiniu, pranešė Baltieji rūmai.

„Vakar nusifilmavau trumpame įraše, kuriame teigiau, kad saulė kitą rytą vis tiek pakils – kad ir kas laimės. Taip ir atsitiko“, – į giedrą dangų pradėdamas kalbėti parodė B.Obama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

„Ne paslaptis, kad aš ir išrinktasis prezidentas dėl daug ko nesutariame. Bet taip buvo ir prieš aštuonerius metus, o George'as W.Bushas padarė viską, kad sklandžiai perleistų man prezidento postą“, – teigė B.Obama.

Prezidentas tvirtino rinkimų naktį kalbėjęsis ir su D.Trumpu, ir su H.Clinton: „Labai didžiuojuosi ja ir jos istorine kampanija, kuri įkvėps milijonus mergaičių visoje Amerikoje.“

„Visi liūdi pralaimėję. Bet kitą dieną turime suvokti, kad iš tiesų žaidžiame vienoje komandoje. Mes – ne respublikonai, ne demokratai. Pirmiausia mes – patriotai. Turime gerbti savo institucijas, įstatymus ir vieni kitus“, – pridūrė B.Obama.

Pasisakė ir Paulas Ryanas

Dar prieš pradedant kalbėti H.Clinton viešai pasirodė ir Atstovų Rūmų pirmininkas, respublikonas Paulas Ryanas. Jis labai nenoriai parėmė D.Trumpo nominaciją, bet dabar pasisakė itin entuziastingai.

D.Trumpas ir respublikonai, dabar dominuosiantys ir Baltuosiuose rūmuose, ir abiejuose Kongreso rūmuose, gali sutriuškinti B.Obamos administracijos patvirtintas reformas.

„Viskas su mūsų santykiais tvarkoje, su Donaldu per pastarąsias 18 valandų kalbėjomės du kartus. Manau, kad iškart imsimės dirbti. Donaldas Trumpas atliko didžiulį politinį žygdarbį ir nusipelnė mandato. Be to, turime vieningą respublikonų valdžią“, – teigė P.Ryanas.

Kritikai jau nuogąstavo, kad D.Trumpas ir respublikonai, dabar dominuosiantys ir Baltuosiuose rūmuose, ir abiejuose Kongreso rūmuose, gali sutriuškinti B.Obamos administracijos patvirtintas reformas. Panašu, kad taip ir bus.

„Akivaizdu, kad „Obamacare“ (sveikatos apsaugos sistemos reforma, – red.) nėra populiari ir virsta nuo savo pačios svorio“. Dabar ateina prezidentas Trumpas ir prašo mūsų padėti. Ateina palengvėjimas. Mūsų šaliai tai gerai.

„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas
„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas

Tai reiškia, kad galėsime nusikratyti sunkių reguliavimo svarsčių. Pagalvokite apie teisėjus (D.Trumpas galės paskirti ultrakonservatyvius ir respublikonams palankius teisėjus į Aukščiausiąjį teismą, – red.)“, – kalbėjo P.Ryanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas