Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:15 /13:46

Drono filmuotoje medžiagoje – paskutinės „Hamas“ lyderio Y.Sinwaro gyvenimo akimirkos

Izraelio kariuomenės (IDF) iš drono nufilmuotoje medžiagoje matyti paskutinės akimirkos prieš „Hamas“ lyderio Yahya Sinwaro mirtį.

Filmuota medžiaga buvo pateikta kariuomenės jau sumontuota, su sustabdytais kadrais.

Vaizdo įraše matomas vyras, sėdintis sugriautame kambaryje. Jo veidas pridengtas, galbūt siekiant nuslėpti jo tapatybę. Viena sužeista ranka vyras griebiasi lazdos ir meta ją į artėjantį droną.

IDF atstovas spaudai Danielis Hagari teigė, kad kariškiai į pastatą paleido dar vieną sviedinį, dėl kurio pastatas sugriuvo ir Y.Sinwaras žuvo. Kariuomenė patvirtino, kad per operaciją iš viso žuvo trys kovotojai.

Yahya Sinwaras
Yahya Sinwaras

Yahyos Sinwaro tapatybė buvo patvirtinta dantų įrašais, pirštų atspaudais ir DNR tyrimais, pranešė Izraelio policija.

VIDEO: Drono filmuotoje medžiagoje – paskutinės „Hamas“ lyderio Y.Sinwaro gyvenimo akimirkos

„Hamas“ pareigūnas Y.Sinwaro žūties nepatvirtina

Palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ aukšto rango pareigūnas penktadienį sakė, kad šios grupuotės negalima eliminuoti nužudžius jos lyderius, bet nepatvirtino jos vadovo Yahyos Sinwaro žūties.

„Hamas“ yra išsivadavimo judėjimas, kuriam vadovauja laisvės ir orumo ieškantys žmonės, ir to negalima eliminuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Hamas“ politinio biuro narys Basemas Naimas.

Jis išvardijo kelis anksčiau nužudytus „Hamas“ lyderius ir teigė, kad jų žūtis tik padidino grupuotės populiarumą.

„Regis, Izraelis mano, kad mūsų lyderių nužudymas reiškia mūsų judėjimo ir palestiniečių tautos kovos pabaigą“, – sakė B. Naimas.

„Hamas“ kaskart pasidarydavo vis stipresnė ir populiaresnė, o šie lyderiai tapo pavyzdžiu būsimoms kartoms tęsti kelionę laisvos Palestinos link“, – pažymėjo jis.

„Žiaurus žudikas“ ir „blogio įsikūnijimas“: pasaulio lyderiai reagavo į „Hamas“ lyderio Y.Sinwaro žūtį

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Yahya Sinwaras
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Yahya Sinwaras

„Žiaurus žudikas“ ir „blogio įsikūnijimas“ – tokius epitetus apibūdinti islamistų grupuotės „Hamas“ vadovui Yahyai Sinwarui vartojo pasaulio lyderiai sveikindami jo nužudymą.

Izraelio pajėgos ketvirtadienį patvirtino, kad per operacijas likvidavo Y.Sinwarą Rafache, pietinėje Gazos Ruožo dalyje.

Izraelis jį buvo apkaltinęs buvus „Hamas“ išpuolio praėjusių metų spalio 7 dieną, po kurio kilo karas Gazos Ruože, organizatoriumi kartu su „Hamas“ kariniu vadu Mohammedu Deifu.

Konfliktas jau yra išplitęs į Libaną, kur Irano ir „Hamas“ sąjungininkė grupuotė „Hezbollah“ kovoja su Izraeliu, ir baiminamasi dar didesnės eskalacijos visuose Viduriniuose Rytuose.

Viso to fone pasaulio lyderiai prakalbo apie dabar atsiveriančias platesnes galimybes Gazos Ruože išlaisvinti įkaitus ir sudaryti paliaubas.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock Y.Sinwarą pavadindama „žiauriu žudiku ir teroristu“ prisidėjo prie raginimų „Hamas“ „nedelsiant paleisti visus įkaitus ir sudėti ginklus“.

Ketvirtadienį Briuselyje kalbėdamas vokiečių kancleris Olafas Scholzas sakė, kad „yra prezidento Bideno ir kitų pasiūlymas, kaip (...) tokios paliaubos galėtų atrodyti, ir mes tam visiškai pritariame“.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris, dalyvaujanti įtemptuose rinkimuose su Donaldu Trumpu, Y.Sinwaro likvidavimą apibūdino kaip galimybę užbaigti ilgiau kaip metus trunkantį karą, o J.Bidenas paskelbė, kad į Artimuosius Rytus grįš valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Skrisdamas lėktuvu „Air Force One“ į Vokietiją atsisveikinimo vizito J.Bidenas sveikino Izraelio įvykdytą „Hamas“ lyderio nužudymą, sakydamas, kad tai pašalino vieną pagrindinių kliūčių paliauboms ir susitarimui dėl įkaitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito