Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du darbai, kurių Donaldas Trumpas imsis jau pirmąją dieną: pavojus migrantams ir Hillary Clinton

Naujuoju JAV prezidentu tapęs Donaldas Trumpas rinkimų kampanijos metu išdalijo daugybę pažadų. Kai kurių iš jų įgyvendinimui gali prireikti milžiniškų išteklių ir laiko, tačiau dalį darbų jis galės atlikti jau pirmąją dieną Baltuosiuose rūmuose, rašo „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas pažadėjo atšaukti, pasak jo, neteisėtus Baracko Obamos sprendimus, tačiau pakeisti jo pasiūlytą sveikatos apsaugos planą užtruks tikrai ilgai. Daugybės pastangų pareikalautų ir siūlymas statyti sieną, skiriančią JAV nuo Meksikos.

Sienos statybos turėtų būti patvirtintos Kongrese, kur būtų ilgai nagrinėjamos finansinės ir logistinės tokio projekto detalės.

Tiesa, du planus respublikonų prezidentas galės imtis įgyvendinti jau tą pačią dieną. JAV prezidento įgaliojimai suteikia galimybę iškart pakeisti B.Obamos administracijos sprendimus migracijos klausimais. Nelegalūs migrantai jau nuo pirmosios dienos gali būti pasmerkti deportacijai.

„Uždaryk ją“, – Donaldui Trumpui šaukė jo gerbėjų minia, turėdama galvoje konkurentę Hillary Clinton. Pats D.Trumpas debatuose teigė, kad H.Clinton jo valdymo metu atsidurtų kalėjime.

Jau pirmąją dieną D.Trumpas gali išjudinti šį keršto planą. Jo valioje bus skirti specialų kaltintoją, kuris imtųsi privačiame serveryje saugotų H.Clinton laiškų bylos.

Buvusių prezidentų sprendimų atšaukimas – dažnas procesas JAV politinėje istorijoje. Tik užėmęs postą Baltuosiuose rūmuose B.Obama atšaukė savo pirmtako George'o W.Busho draudimą vykdyti kamieninių ląstelių tyrimus.

Pažadus vykdyti bus sunku

D.Trumpo poziciją apsunkina įkaitusi atmosfera. Už jį nebalsavę asmenys vis dar labai įtariai žvelgia į respublikoną, pasižymėjusį populistiniais pasisakymais ir autoritarizmą primenančia griežta retorika.

Kiekvienas jo sprendimas bus akylai sekamas, o pasipiktinimas jau dabar reiškiamas masiniais protestais.

Ekspertų juoką kelia ir kalbos, kad už spaudimą ir kovą su narkotikų prekeiviais pasisakęs D.Trumpas išties galėtų priversti Meksiką sumokėti už sieną.

B.Obama pritariančiai šaukiančiai miniai pažadėjo tuojau pat uždaryti skandalingąjį Guantanamo kalėjimą, tačiau susidūrė su pasipriešinimu Kongrese. Vilkinamas procesas tęsiasi iki šiol, JAV prezidentui turint tik kelis mėnesius poste.

VIDEO: JAV prezidento rinkimus laimėjęs D.Trumpas: „Būsiu visų amerikiečių prezidentas“

Planus stabdys Kongresas

Kratos mečetėse ir griežtas požiūris į islamo ekstremizmą taip pat bus sunkiai įgyvendinami dėl JAV įstatymų, užtikrinančių religijos laisvę. Draudimas musulmonams atvykti į šalį irgi būtų tuojau pat ginčijamas kaip konstitucijos pažeidimas.

Vienintelė išeitis gali būti tik draudimas atvykti asmenims iš šiuo metu „Islamo grupuotės“ valdomų teritorijų. Tai padėtų D.Trumpui išvengti laisvą judėjimą garantuojančio įstatymo pinklių.

D.Trumpas išties gali liepti kariuomenės vadams jau per pirmąjį mėnesį parengti „Islamo valstybės“ eliminavimo planą, tačiau, jei tai reikš JAV karių siuntimą, procesas vėl reikalaus Kongreso patvirtinimo ir detalių nagrinėjimo.

Paskutinėmis kampanijos dienomis D.Trumpas žarstėsi didingais pažadais į kairę ir į dešinę: žadėjo didžiausią nuo Ronaldo Reagano laikų mokesčių mažinimą, kariuomenės ir teisėsaugos atkūrimą, religinių laisvių apsaugojimą.

„Tik pagalvokite, ko galėsime pasiekti jau per pirmąsias šimtą Trumpo administracijos dienų“, – sakė jis plojančiai miniai. Tikrovė privers gerai pergalvoti šiuos didingus pažadus ir privers aiškintis daug besitikintiems rinkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas