Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

DW: Talibanas pradėjo žurnalistų medžioklę

Vokietijos naujienų portalas „Deutche Welle“ praneša, kad Talibanas, ieškodamas jų žurnalisto šiaurinėje Afganistano dalyje, nužudė vieną jo šeimos narį, kitą sunkiai sužeidė. Pasak leidinio, grėsmė žurnalistams auga.
Talibanas
Talibanas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Deutche Welle“ generalinis direktorius Peteris Limbourgas penktadienį informavo, kad talibų ieškomas žurnalistas šiuo metu yra Vokietijoje, paskutinę akimirką iš šalies išvykti pavyko ir kitiems jo giminaičiams. Tačiau Talibanas jau nužudė vieną žurnalisto šeimos narį, kitas buvo sunkiai sužeistas.

P.Limbourgas pasmerkė Talibano veiksmus ir paragino Vokietijos valdžią reaguoti į šiuos įvykius.

„Vieno iš mūsų redaktorių šeimos nario nužudymas yra tragedija, kuri parodo, kokiame pavojuje yra visi mūsų darbuotojai ir jų šeimos Afganistane. Talibai akivaizdžiai vykdo organizuotą žurnalistų paiešką Kabule ir visoje provincijoje. Mūsų laikas eina į pabaigą“, – teigė „Deutche Welle“ generalinis direktorius.

VIDEO: Kabule susidarė didžiulės spūstys – žmonės panikoje bandė pabėgti iš šalies

Pasak leidinio, mažiausiai trys „Deutche Welle“ žurnalistai buvo apieškoti talibų.

Pranešama ir apie daugiau nukentėjusių žurnalistų Afganistane. Teigiama, kad privataus televizijos kanalo „Ghargasht TV“ žurnalistas Nematullahas Hematas buvo pagrobtas Talibano. Taip pat manoma, kad privačios radijo stoties „Paktia Ghag Radio“ vadovas Toofanas Omaras buvo pagrobtas ir nužudytas.

Neleido grįžti į darbą

Ketvirtadienį Afganistano visuomeninės televizijos RTA žurnalistė Shabnam Dawran pranešė, kad jai nebuvo leista sugrįžti į darbą po to, kad valdžią Kabule perėmė Talibanas. Ji išplatino vaizdo įrašą, kuriame prašė pagalbos.

„Jeigu pasaulis mane girdi, padėkite mums, nes mūsų gyvybei gresia pavojus“, – vaizdo įraše teigė žurnalistė.

Ji teigė, kad jai nebuvo leista sugrįžti į darbą ir paaiškinta, kad „pasikeitė sistema“. Pasak Shabnam Dawran, jos kolegoms vyrams ir toliau leista dirbti televizijoje.

Ieško padėjusių Vakarams

Konfidenciali Jungtinių Tautų ataskaita rodo, kad Talibanas vis aktyviau ieško žmonių, dirbusių su JAV ir NATO pajėgomis, nors žadėjo nekeršyti oponentams.

JT grėsmės vertintojų pateiktoje ataskaitoje, kurią matė naujienų agentūra AFP, sakoma, kad Talibanas turi asmenų, kuriuos nori areštuoti, „prioritetinius sąrašus“.

Didžiausias pavojus gresia žmonėms, dirbusiems svarbiausius darbus Afganistano kariuomenėje, policijoje ir žvalgyboje, sakoma dokumente.

Talibanas vykdo „tikslinius vizitus nuo durų prie durų“ pas žmones, kuriuos nori areštuoti, ir jų šeimų narius, sakoma ataskaitoje.

Joje nurodoma, kad talibai taip pat tikrina į Kabulo oro uostą vykstančius asmenis ir įrengė patikrinimo postus didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę ir Džalalabadą.

Dokumentą su trečiadienio data parengė žvalgybinę informaciją JT agentūroms teikianti organizacija „Norwegian Center for Global Analyses“.

„Jie nusitaikė į šeimas tų, kas atsisako pasiduoti, persekioja ir baudžia jų šeimas „pagal šariato teisę“, – AFP sakė organizacijos vykdomasis direktorius Christianas Nellemannas.

„Manome, kad ir asmenys, anksčiau dirbę su NATO ir JAV pajėgomis bei jų sąjungininkais, ir jų šeimų nariai nebus apsaugoti nuo kankinimų ir egzekucijų“, – sakė jis.

„Tai sukels dar didesnį pavojų Vakarų žvalgybos tarnyboms, jų tinklams, metodams ir galimybėms ateityje atremti... Talibano, ISIS („Islamo valstybės“, IS) ir kitas teroristines grėsmes“, – pažymėjo Ch.Nellemannas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas