Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 25 /19:34

E.Macronas: ES turi naujai apibrėžti santykius su Rusija ir Baltarusija

Europos Sąjunga turi „iš pagrindų naujai apibrėžti“ savo santykius su Rusija ir Baltarusija, nes „esame atsidūrę ties sankcijų politikos ribomis“, antradienį pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
E.Macronui suteiktas VU garbės daktaro vardas
Emmanuelis Macronas / 15min nuotr.

„Progresyvinių sankcijų politika nėra veiksminga politika“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją po Briuselyje įvykusio ES viršūnių susitikimo, kai buvo paklaustas dėl bloko veiksmų, siekiant užtikrinti, kad abiejose šalyse būtų paleisti politiniai kaliniai.

Prezidentas pridūrė, kad ES narės turėtų liautis būti „vien reaguojančios“, ir paragino apibrėžti „strategiją trumpajam, vidutiniam ir ilgajam laikotarpiui“, kaip turėtų būti plėtojama politika Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka vėl išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, kai sekmadienį vienas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minske, lydimas naikintuvo. Laineryje buvęs 26 metų baltarusių opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė, Europos humanitariniame universitete (EHU) Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega buvo sulaikyti.

VIDEO: S.Cichanouskaja: Romanas Protasevičius akivaizdžiai sumuštas ir patiria spaudimą

ES lyderiai pirmadienį paragino Minską paleisti šią porą ir kitus politinius kalinius, taip pat nutraukė oro susisiekimą su Baltarusija.

Jie taip pat perspėjo, kad bus paskelbta tolesnių „tikslinių ekonominių sankcijų“ A. Lukašenkos režimo nariams. Šiuo metu Bendrijos sankcijos už Minsko vykdomą susidorojimą su opozicija yra taikomos 88 baltarusių pareigūnams ir septynioms bendrovėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas