Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E. Macronas paragino Prancūzijos parlamentą susitarti dėl plačios koalicijos

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį paragino parlamentą pradėti derybas dėl plačios koalicijos sudarymo. 
LUDOVIC MARIN / AFP
LUDOVIC MARIN / AFP

Prancūzijos kairiųjų koalicija sekmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose laimėjo daugiausiai vietų, atremdama kraštutinių dešiniųjų iškilimą.

Jis nurodė, kad naująjį ministrą pirmininką paskirs, kai parlamento nariai surengs derybas dėl naujos valdymo programos. Anot prezidento, dabartinė vyriausybė kol kas liks dirbti. 

„Nė viena politinė jėga nesurinko pakankamos daugumos, o po šių rinkimų atsiradę blokai ar koalicijos buvo mažumoje“, – sakė E. Macronas. Jo komentarai buvo paskelbti regioninėje spaudoje.

Kairysis Naujojo liaudies fronto aljansas, rinkimuose užėmęs pirmąją vietą, gavo šiek tiek daugiau nei 180 vietų ir aplenkė E. Macrono centristų aljansą, turintį daugiau nei 160 vietų.

Marine Le Pen (Marin Le Pen) kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinis sambūris“ (RN) ir jo sąjungininkai liko tik trečioje vietoje, nors jie su daugiau kaip 140 mandatų vis tiek pagerino ankstesnį geriausią partijos rezultatą 2022-aisiais – 89 mandatus.

Visgi nei viena partija neužsitikrino absoliučios daugumos, reikalingos vyriausybei suformuoti. 

E. Macrono teigimu, naująją vyriausybę turės sudaryti „respublikoniškos jėgos“, palaikančios teisinę valstybę, Prancūzijos vaidmenį Europos projekte, nacionalinę nepriklausomybę ir parlamentinę valdžią.

Manoma, kad šie komentarai buvo skirti ne tik RN, bet ir kraštutinių kairiųjų lyderiui Jeanui-Lucui Melenchonui (Žanui Liukui Melanšonui). 

„Atsižvelgdamas į šiuos principus priimsiu sprendimą dėl ministro pirmininko paskyrimo“, – pareiškė prezidentas. 

„Tai reiškia, kad reikia duoti politinėms jėgoms šiek tiek laiko, kad jos ramiai ir gerbdamos viena kitą rastų šiuos kompromisus“, – tęsė E. Macronas.

„Tuo tarpu dabartinė vyriausybė toliau vykdys savo pareigas ir pagal respublikoniškąją tradiciją rūpinsis kasdieniais reikalais, – nurodė jis. – Tikimės, kad mūsų politiniai lyderiai sugebės pademonstruoti harmoniją ir ramybę jūsų ir šalies labui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito