Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E. Macronas rengiasi vykti į Izraelį derybų su B. Neatanyahu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį atvyks į Tel Avivą derybų su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), sekmadienį pranešė jo biuras.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Jo vizitas įvyks praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Tarp jų buvo 30 Prancūzijos piliečių.

Izraelis teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. „Hamas“ kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Naujausiais „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus, kuriais žydų valstybė atsako į palestiniečių islamistų kovotojų grupuotės išpuolius, visame anklave žuvo daugiau kaip 4,6 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių gyventojų.

Septyni Prancūzijos piliečiai vis dar laikomi dingusiais be žinios. Patvirtinta, kad tarp „Hamas“ paimtų įkaitų yra viena prancūzė. E. Macronas sakė, kad kiti šeši asmenys taip pat laikomi įkaitais, tačiau patvirtinimo dar nėra.

Izraelyje su solidarumo vizitais jau lankėsi JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni).

Sekmadienį J. Bidenas su šiais lyderiais, o taip pat – su E. Macronu ir Kanados premjeru Justinu Trudeau (Džastinu Triudo), telefonu aptarė Izraelio ir „Hamas“ karą.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito