Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E. Macronas sulaukė kritikos dėl komentarų apie žiniasklaidos darbą

Kilus triukšmui dėl Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui) priskiriamų komentarų apie Izraelį, penktadienį jis buvo apkaltintas siekiu paversti žiniasklaidą tik pranešimų žiniasklaidai perspausdintoja. 
Emmanuelis Macronas / LUDOVIC MARIN / AFP
Emmanuelis Macronas / LUDOVIC MARIN / AFP

Ketvirtadienį po Europos Sąjungos (ES) aukščiausiojo lygio susitikimo Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje akivaizdžiai įsiutęs E. Macronas apkaltino žurnalistus iškraipius už uždarų durų išsakytas pastabas. Pasak jo, tai rodo, kad jų darbe „trūksta profesionalumo“.

Prancūzijos prezidentas sulaukė kritikos dėl pastabų, kad Izraelio karinės kampanijos Libane ir Gazos Ruože turi būti vykdomos laikantis Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijų, nes žydų valstybė buvo įkurta šios organizacijos dėka. 

Šios E. Macrono pastabos papiktino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir sukėlė aštrią reakciją Prancūzijoje.

Jo komentarus citavo susitikime dalyvavę asmenys, kurie su naujienų agentūra AFP kalbėjosi su anonimiškumo sąlyga. 

„Ponas Netanyahu neturi pamiršti, kad jo šalis buvo sukurta JT sprendimu“, – ministrams sakė E. Macronas. Jis turėjo omenyje 1947-ųjų lapkritį JT Generalinės Asamblėjos priimtą rezoliuciją.

Po šių komentarų Izraelio premjeras E. Macroną apkaltino „nerimą keliančiu istorijos iškraipymu“ ir nepagarba.

Prancūzijoje aukštųjų rūmų Senato pirmininkas Gerard'as Larcher (Žeraras Laršė) sakė, kad šios pastabos jį pribloškė. Jis taip pat apkaltino prezidentą istorijos neišmanymu. 

„Norėčiau, kad leistumėte man priminti kelias taisykles“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos pradžioje žurnalistams pareiškė E. Macronas. 

„Turiu jums pasakyti, kaip nustebau, kai perskaičiau tiek daug komentarų, komentarų apie komentarus, reakcijų, taip pat ir iš politinių lyderių, užsienio ar Prancūzijos, į mano išsakytas pastabas, nesiekiant sužinoti, ką tiksliai pasakiau“, – pridūrė jis. 

E. Macronas dėl kilusio ginčo užsipuolė ministrus, žurnalistus ir komentatorius, o pastabas neigė, teigdamas, kad jos buvo ištrauktos iš konteksto. 

„Manau, kad apie padėtį Artimuosiuose Rytuose pasakau pakankamai, kad man nereikėtų pilvakalbio“, – pridūrė jis.

„Rimtai suabejojo spaudos etika“

E. Macronas paragino ministrus „gerbti taisykles ir funkcijas, kad nebūtų skleidžiama melaginga informacija“, o žurnalistus – „su pateiktomis pastabomis dirbti laikantis būtinų atsargumo priemonių“.

Po spėlionių, ar E. Macronas abejoja Izraelio teise egzistuoti, prezidentas pareiškė, kad Prancūzijos pozicija nėra dviprasmiška. 

Tačiau Prezidento spaudos asociacija (APP), vienijanti apie valstybės vadovą rašančius žurnalistus, nurodė, kad E. Macronas „rimtai suabejojo spaudos, kuri griežtai tiria ir tikrina savo šaltinius, etika.“

„Mūsų darbas negali apsiriboti oficialių pareiškimų kartojimu. Žurnalistikos apibrėžimas negali būti prezidento prerogatyva“, – sakoma APP išplatintame pranešime. 

Žaliųjų parlamento narys Benjaminas Lucasas (Benjaminas Lukasas) socialiniame tinkle „X“ su sarkazmo gaidele rašė: „Teisingai, žurnalistai, kodėl tiesiog aklai neatkartojate oficialių pranešimų spaudai? Kam vargintis ieškant tiesos, kryžminiu būdu tikrinant šaltinius?“

Tačiau buvo ir E. Macronui pritariančių šalininkų.

„Prancūzijos balsas pasaulyje nusipelno daugiau nei tiesos iškraipymas. Tie, kurie tuo užsiima, žaidžia šaliai labai pavojingą žaidimą“, – sakė E. Macrono šalininkas, parlamento narys Mathieu Lefevre'as (Matjė Lefevras).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito