Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 10 /17:31

ECOWAS: derybos su Nigerio perversmo lyderiais – kertinis akmuo bandant sušvelninti krizę

Vakarų Afrikos šalių vadovai derybas su Nigerio kontrolę perėmusiais kariškiais sako laikysią kertiniu akmeniu bandant sušvelninti krizę.
AFP-Scanpix nuotr.
Bola Tinubu
Temos: 1 Nigeris

„Pirmenybę teikiame diplomatinėms deryboms ir dialogui, kuris yra mūsų požiūrio pagrindas“, – sakė Nigerijos prezidentas Bola Tinubu, pirmininkaujantis neeiliniam Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) aukščiausiojo lygio susitikimui Abudžoje.

Kiek anksčiau paskelbta, kad Nigerio kariuomenės vadai, praėjusį mėnesį perversmo metu užgrobę valdžią, suformavo naują vyriausybę.

Ministras pirmininkas Ali Mahamanas Lamine Zeine (Ali Mahamanas Laminė Zeinė) vadovaus 21 nario vyriausybei, o Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijoms vadovaus generolai iš naujosios karinės valdymo tarybos.

ECOWAS buvo paskelbęs ultimatumą ir pareikalavęs, kad generolai atsisakytų valdžios iki sekmadienio vidurnakčio vietos (2 val. Lietuvos) laiku, antraip gali sulaukti karinių veiksmų.

Demokratiškai išrinktas prezidentas Mohamedas Bazoumas (Mohamedas Bazumas) buvo nuverstas liepos 26 dieną, kai jį prezidentūroje sulaikė jo paties gvardijos nariai.

Perversmą įvykdę lyderiai nepakluso ECOWAS reikalavimams.

„Deja, septynių dienų ultimatumas, kurį paskelbėme per pirmąjį aukščiausiojo lygio susitikimą, nedavė norimų rezultatų“, – pareiškė B. Tinubu 

„Turime įtraukti visas susijusias šalis, įskaitant perversmo vadovus, į rimtas diskusijas, kad įtikintume juos atsisakyti valdžios ir sugrąžinti prezidentą Bazoumą“, – sakė jis.

„Mūsų pareiga yra išnaudoti visas galimybes, kad būtų užtikrintas greitas konstitucinio Nigerio valdymo atkūrimas“, – nurodė Nigerijos prezidentas. 

Galimybė imtis karinės intervencijos į Nigerį, vieną skurdžiausių pasaulio valstybių, sukėlė diskusijas ECOWAS gretose ir kaimyninio Alžyro bei Rusijos perspėjimus.

Nigerio kaimynai Malis ir Burkina Fasas, kuriuos valdo karinės chuntos, užgrobusios valdžią perversmų metu, savo ruožtu pareiškė, kad intervencija būtų karo paskelbimas jų šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas