Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eduardas Limonovas vėl buvo sulaikytas prieš „Strategija 31“ akciją

Sausio 31 dienos vakarą milicija sulaikė Rusijos opozicinį politiką ir rašytoją Eduardą Limonovą netoli Triumfo aikštės, kur jo bendražygiai vėl ketino surengti mitingą susirinkimų laisvei remti.
Eduardas Limonovas
Eduardas Limonovas / „Scanpix“ nuotr.

„Aš ėjau į mitingą Triumfo aikštėje, ir netoli nuo jos buvau sulaikytas už nieką“, – papasakojo E.Limonovas telefonu agentūrai „Interfax“ iš Tverės vidaus reikalų skyriaus.

Opozicionierius sakė, kad prieš jį milicininkai jėgos nenaudojo. Jie pareiškė E.Limonovui, kad jis trukdė piliečiams praeiti.

Vėliau politikas buvo paleistas, surašius jam protokolą pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį „nesuderinto masinio renginio organizavimas“. Šis straipsnis numato nuobaudą iki 2 tūkst. rublių (iki 169 litų).

Kitas žinomas opozicionierius, jaunimo judėjimo „Kairysis frontas“ lyderis Sergejus Udalcovas buvo sulaikytas maždaug 17 val. 30 min. metropoliteno stotyje „Avtozavodskaja“ – pagal oficialią versiją, įtariant naudojus padirbtą bilietą.

Išlaikę S.Udalcovą maždaug valandą ir įsitikinę, kad bilietas tikras, milicininkai jį atsiprašė ir paleido, bet į mitingą, numatytą 18 val., jis taip ir nepateko.

Per pastarąsias dvi dienas S.Udalcovas buvo atsidūręs milicijos skyriuje jau antrą kartą. Anksčiau sekmadienį jis ir dar keturi jaunuoliai buvo sulaikyti prie Valstybės Dūmos pastato už tai, kad išskleidė plakatą: „Tegyvuoja rusų milicija, pasižymėjusi per Didįjį Tėvynės karą“.

Penktadienį Dūma per trečiąjį, paskutinį, svarstymą priėmė prezidento pasiūlytą įstatymo projektą, be kita ko, numatantį pervardyti miliciją policija.

S.Udalcovas buvo paleistas, įteikus jam šaukimą į pirmosios instancijos teismą „už neteisėtą piketavimą“.

Iš viso Triumfo aikštėje ir netoli jos milicija sulaikė maždaug 25 E.Limonovo vadovaujamos nacionalbolševikų partijos „Kitokia Rusija“ aktyvistus.

Pasak sostinės Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos informacijos skyriaus viršininko Viktoro Biriukovo, visi jie „trukdė eiti piliečiams į suderintą renginį“.

Du mitingai

Maskvos Helsinkio grupės lyderei Liudmilai Aleksejevai vadovaujant surengtas judėjimo „Strategija 31“ mitingas, kuriam leidimą davė valdžia, prasidėjo 18 val., vyko maždaug valandą ir baigėsi be incidentų. Maždaug 700 jo dalyvių ėjo į netoliese esančią metropoliteno stotį „Majakovskaja“, skanduodami šūkius, kritikuojančius valdžią ir reikalaujančius paleisti į laisvę Michailą Chodorkovskį ir Platoną Lebedevą.

Milicininkų ir vidaus kariuomenės karių aikštėje ir jos prieigose buvo apie du tūkstančius.

Kaip pranešė iš įvykių vietos „Interfax“ korespondentas, milicija sulaikė kažkokį vyrą, išskleidusį netoli mitingo vietos plakatą su įžeidžiamu Rusijos opozicijai užrašu.

Artėjant sauso 31 dienai Maskvos merija patenkino L.Aleksejevos paraišką ir leido jai surengti Triumfo aikštėje mitingą, į kurį gali susirinkti tūkstntis dalyvių, bet atmetė E.Limonovo ir Konstantino Kosiakino paraišką kitam mitingui.

Nuo 2009 metų vasaros kas mėnesį, kuriame yra 31 dieną, Rusijos opozicija ir teisių gynėjai rengia mitingus Triumfo aikštėje Rusijos konstitucijos 31 straipsniui, garantuojančiam teisę į susirinkimų laisvę, ginti.

Pastaruosius pusantrų metų mitingus vis išvaikydavo ypatingosios paskirties milicijos būrys (OMON), bet 2010 metų spalio 31 dieną, po to, kai Maskvos meru tapo Sergejus Sobianinas, pirmą kartą buvo leista surengti šį renginį.

Tada įvyko opozicijos skilimas. E.Limonovas pasipiktino, kad Maskvos Helsinkio grupės vadovė L.Aleksejeva, nepasitarusi su juo, priėmė merijos leidimą surengti mitingą, kuriame dalyvautų 800, o ne 1 500 žmonių, kaip buvo nurodyta paraiškoje, ir apkaltino ją „Miuncheno sąmokslu“.

Panaši situacija buvo ir šiaurės sostinėje. „Kitokios Rusijos“ aktyvistai susirinko į mitingą susirinkimų laisvei ginti Nevos prospekte prie Svečių rūmų, o partijos, Gario Kasparovo Jungtinio piliečių fronto , Boriso Nemcovo „Solidarumo“ aktyvistai ir kiti opozicionieriai – Rūmų aikštėje.

Nors miesto valdžia, ne taip kaip Maskvoje, nedavė leidimo nei vienam, nei kitam renginiui, milicija nesikišo į tai, kas vyko Rūmų aikštėje ir mėgino išvaikyti tuos, kurie rinkosi Nevos prospekte.

Gruodžio 31 dieną ten buvo sulaikyti maždaug 60 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas