Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egipte tūkstančiai žmonių surengė demonstraciją išreikšti solidarumą su Gazos gyventojais

Tūkstančiai žmonių trečiadienį Egipte surengė demonstraciją išreikšti solidarumą su Gazos Ruožo gyventojais, pranešė Egipto žiniasklaida.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, kad Egipto pusėje prie Rafos sienos perėjos su Gazos Ruožu pagalbos darbuotojai, kurie jau šešias dienas laukia, kol į apsiaustą teritoriją bus pristatyta humanitarinė pagalba, meldėsi už šimtus palestiniečių, žuvusių per antradienio smūgį Gazos ligoninei.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) trečiadienį pareiškė, kad jo šalis neuždarė vienintelės Izraelio nekontroliuojamos sienos perėjos su Gazos Ruožu, ir dėl jos neveikimo apkaltino Izraelį.

„Įvykiai vietoje ir nuolatiniai Izraelio vykdomi bombardavimai palestiniečių sienos perėjos pusėje užkirto kelią operacijoms“, – žurnalistams sakė jis.

Tunise ir Jordanijoje trečiadienį irgi susirinko tūkstančiai palestiniečius remiančių protestuotojų, smerkiančių Vakarų paramą Izraeliui, kurį jie kaltina dėl mirtino smūgio Gazos ligoninei.

Demonstracijos vyksta po spalio 7-osios „Hamas“ kovotojų surengto pražūtingo išpuolio, pareikalavusio žydų valstybėje per 1,4 tūkst. gyvybių, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą. „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šie smūgiai pražudė beveik 3,5 tūkst. žmonių.

Izraelis penktadienį nurodė 1,1 mln. gyventojų evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę prieš numatomą sausumos įsiveržimą, o Jungtinės Tautos paragino šį įsakymą atšaukti.

Antradienį per smūgį Gazos Ruožo ligoninei žuvo per 470 žmonių, kaip praneša „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos ministerija.

„Hamas“ kaltina Izraelį dėl smūgio, kuris sukėlė pyktį visame arabų pasaulyje.

Izraelio kariuomenė pareiškė turinti įrodymų, kad už smūgį yra atsakingi islamistų kovotojai – „Islamo džihado“ kovotojai, neteisingai paleidę raketą.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas