Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egipto prezidentas išplėtė savo galias, argumentuodamas būtinybe reaguoti į COVID-19

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi penktadienį patvirtino nepaprastosios padėties įstatymo pakeitimus, suteikdamas sau ir saugumo agentūroms papildomų įgaliojimų, anot vyriausybės, reikalingų kovojant su koronaviruso protrūkiu.
Abdel Fattahas al Sisi prisaikdintas Egipto prezidentu.
Abdel Fattahas al Sisi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos pasmerkė šias pataisas ir sakė, kad vyriausybė naudojasi COVID-19 pandemija kaip dingstimi „išplėsti, o ne reformuoti piktnaudžiaujamą Egipto nepaprastosios padėties įstatymą”.

Nauji pakeitimai leidžia prezidentui imtis priemonių viruso plitimui suvaldyti, įskaitant mokyklų ir universitetų uždarymą bei karantino iš užsienio sugrįžtantiems asmenims įvedimą. Tačiau taip pat numatoma daugiau galimybių drausti viešus ir privačius susirinkimus, protestus, šventes ir kitokius žmonių sambūrius.

Vyriausybė ėmėsi beprecedenčių griežtų priemonių, malšindama bet kokį nepaklusnumą nuo 2013 metų, kai A.F.al Sisi atėjo į valdžią. Nesankcionuoti protestai Egipte draudžiami jau daug metų.

Penktadienį prezidento pasirašyti pakeitimai taip pat leidžia kariuomenės prokurorams tirti incidentus, kai ginkluotųjų pajėgų pareigūnai įpareigojami vykdyti teisėsaugos funkcijas arba kai valstybės vadovas nurodo tai padaryti. Vis dėlto paskutinis žodis, ar tokios bylos turi būti perduodamos teismui, priklausys šalies civiliui generaliniam prokurorui.

Pakeistas įstatymas taip pat leis prezidentui atidėti mokesčius ir apmokėjimą už komunalines paslaugas, teikti ekonominę paramą krizės paveiktiems sektoriams.

Parlamentas, dominuojamas A.F.al Sissi šalininkų, šias pataisas patvirtino praeitą mėnesį.

Egipte nepaprastoji padėtis galioja nuo 2017 metų, o vyriausybė balandžio pabaigoje pratęsė ją dar trims mėnesiams. Nepaprastosios padėties įstatymas iš pradžių buvo priimtas kaip priemonė, suteikianti prezidentui daugiau galių kovojant su terorizmu ir prekyba narkotikais.

Vyriausybė sakė, kad pataisos buvo reikalingos pašalinti teisines spragas, išaiškėjusias prasidėjus koronaviruso protrūkiui. Apie 100 mln. gyventojų turinčiame Egipte iki šiol užregistruotos mažiausiai 504 koronavirusu užsikrėtusių asmenų mirtys ir apie 8,5 patvirtintų užsikrėtimo atvejų.

Tačiau tik penkios iš 18 įstatymo pataisų yra aiškiai susijusios su sveikatos apsauga, o naujosiomis galiomis bus galima naudotis visais atvejais, kai tik bus įvedama nepaprastoji padėtis, nurodė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

“Kai kurios iš šių priemonių galbūt būtų reikalingos susiklosčius visuomenės sveikatos atžvilgiu ekstremalioms padėtims, bet jos neturėtų būti padarytos atviros piktnaudžiavimui kaip dalis nereformuoto nepaprastosios padėties įstatymo“, – sakė HRW Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinio direktorius Joe Storkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas