Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai po E.Macrono vizitų Maskvoje ir Kijeve: neaiškūs siūlymai ir neišvengiama eskalacija

Po pirmadienio penkių valandų pasitarimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas Kijeve susitiko su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu. Po susitikimo su V.Putinu E.Macronas teigė, kad „artimiausios dienos bus lemiamos siekiant išspręsti Ukrainos krizę“. Tuo metu Kijeve Prancūzijos lyderis teigė, kad saugumo užtikrinimui regione būtina įgyvendinti Minsko susitarimus. Kam tokie siūlymai palankūs?
V.Zelenskis ir E.Macronas
V.Zelenskis ir E.Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lankydamasis Rusijoje Prancūzijos prezidentas E.Macronas tikino, kad būtina rasti išeitį iš susidariusios politinės įtampos, kuri būtų naudinga ir Europai, ir Rusijai.

Antradienį Kijeve Prancūzijos prezidentas jau sakė sugebėjęs įtikinti Rusijos prezidentą V.Putiną „neeskaluoti“ krizės dėl Ukrainos.

„Buvo kalbama apie stabdžio paspaudimą, apie padėties deeskalaciją ir galimybę atverti naujas perspektyvas. Manau, kad šis tikslas buvo pasiektas“, – atvykęs į Kijevą žurnalistams sakė E.Macronas.

Tuo metu V.Putinas per derybas sakė Prancūzijos prezidentui, kad Maskva „padarys viską, kad rastų visiems priimtinų kompromisų“.

Panašu, optimistiškai buvo nusiteikęs ir V.Zelenskis, kuris teigė tikįs, kad diplomatija gali padėti sumažinti įtampą. Be to, jis pareiškė, kad tikisi netrukus surengti viršūnių susitikimą su Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovais.

Tačiau šių dienų susitikimuose netrūko ir kiek netikėtos retorikos. Kijeve Prancūzijos prezidentui teko aiškintis žurnalistams dėl dieną anksčiau esą išsakytos frazės, kad šiuo metu ant derybų stalo yra visi įmanomi deeskalacijos scenarijai, tarp jų esą ir Ukrainos „finliandizacija“.

Pastarasis terminas reiškia nepriklausomos valstybės suvereniteto apribojimą užsienio ir saugumo politikoje dėl gretimos galingesnės valstybės interesų.

Tuo metu V.Zelenskiui teko atsakyti į žurnalistų klausimą apie dieną anksčiau V.Putino išsakytą repliką Ukrainos atžvilgiu.

15min kalbinti politikos ekspertai teigė, kad kalbos apie galimą šalies „finliandizaciją“ kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir Rytų Europos valstybėms. Tačiau, pasak jų, E.Macronas negali dėl tokių pažadų Rusijai spręsti pats, be NATO sąjungininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas