Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai: Rusijos ginklai Ukrainoje – kankinimai ir seksualinis smurtas

Trečiadienį Tarptautinių ekspertų grupė naujausioje savo ataskaitoje paskelbė, jog daug kalinių, uždarytų laikinuose sulaikymo centruose Rusijos okupuotoje Pietų Ukrainoje, buvo kankinami ir seksualiai prievartaujami, paskelbė naujienų agentūra „Reuters“.
Kadras iš buvusio sulaikymo centro Chersono srityje
Kadras iš buvusio sulaikymo centro Chersono srityje / „Reuters“/„Scanpix“

Tarptautinės humanitarinės teisės įmonės „Global Rights Compliance“ įsteigta mobilioji teisingumo grupė kartu su Ukrainos karo nusikaltimų prokurorais dirbo Chersono regione nuo tada, kai praėjusių metų lapkritį jis daugiau kaip po aštuonių mėnesių Rusijos kontrolėje buvo išvaduotas Ukrainos gynėjų.

Teigiama, kad ukrainiečių valdžios institucijos nagrinėja daugiau kaip 97 tūkst. pranešimų apie karo nusikaltimus ir šalies teismuose pateikė kaltinimus 220 įtariamųjų. Aukšto rango postus užimantys kaltininkai galėtų būti teisiami Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) Hagoje, kuris Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui jau išdavė arešto orderį.

Kremlius nuosekliai neigia įtarimus dėl karo nusikaltimų Ukrainoje, kuriuos įvykdė pajėgos, dalyvaujančios „specialiojoje karinėje operacijoje“, kuri, pasak jo, buvo pradėta siekiant „nukenksminti“ kaimynę ir apsaugoti Rusiją.

Naujausioje mobiliosios teisingumo grupės ataskaitoje, kurią finansavo Didžioji Britanija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, išanalizuota 320 atvejų ir liudininkų parodymų 35 vietovėse Chersono srityje.

Su nukentėjusiųjų pasakojimais susipažinę ekspertai pažymėjo, kad „43 proc. aiškiai paminėjo kankinimo praktiką sulaikymo centruose, nurodydami seksualinį smurtą kaip įprastą taktiką, kurią jiems taikė Rusijos sargybiniai“.

Birželio mėn. Ukrainos prokurorai iškėlė pirmąją bylą dėl įtariamo dešimčių našlaičių deportavimo iš Chersono, kaltindami karo nusikaltimais Rusijos politiką ir du įtariamus ukrainiečių kolaborantus, atkreipė dėmesį agentūra „Reuters“.

Kankinimai

Sausio mėn. agentūra „Reuters“ pranešė apie įtariamų kankinimų Chersone mastą. Tuo metu Ukrainos valdžios institucijos teigė, kad, manoma, jog neteisėtai buvo laikoma apie 200 žmonių. Išgyvenusieji agentūrai pasakojo, jog prieš juos būdavo pasitelkiamas elektrošokas arba dusinimas.

„Tikrasis Rusijos karo nusikaltimų mastas lieka nežinomas“, – apie naujausias išvadas dėl kankinimų sakė „Global Rights Compliance“ vyresnioji teisinė patarėja Anna Mykytenko.

„Tačiau galime tvirtai pasakyti, kad šių žiaurių nusikaltimų psichologinės pasekmės Ukrainos žmonėms įsirėš į atmintį ilgiems metams“, – pridūrė ji.

Mažiausiai 36 prokurorų apklaustos aukos minėjo, kad per tardymus buvo naudojamas elektrošokas, dažnai – lytinių organų elektrošokas, taip pat buvo grasinama sužaloti lytinius organus. Ataskaitoje teigiama, kad viena auka buvo priversta stebėti kito suimtojo išprievartavimą.

Nustatyta, kad dažniausiai kankinami buvo kariškiai, taip pat teisėsaugos pareigūnai, savanoriai, aktyvistai, bendruomenės lyderiai, medicinos darbuotojai ir mokytojai. Ataskaitoje nurodyta, kad dažniausiai buvo naudojami šie kankinimo būdai: dusinimas, kankinimas vandeniu, žiaurus mušimas ir grasinimai išprievartauti.

Apibendrinant išlaisvintų sulaikymo centrų įrodymus, „galima daryti išvadą, kad Vladimiro Putino planas sunaikinti ukrainiečių tapatybę apima įvairius genocidą primenančius nusikaltimus“, – „Reuters“ tvirtino grupei vadovavęs britų advokatas Wayne'as Jordashas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas