Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertas apie įvykius prie Chersono: Rusijos pajėgos gali būti apsuptos

Pirmadienį Ukrainos kariuomenė paskelbė pereinanti į kontrpuolimą Chersono srityje, kurios nemažą dalį, kaip ir miestą, šiuo metu kontroliuoja Rusija. Kyjivas apie padėtį mūšio lauke daug nekalba, pranešama tik apie vykstančius mūšius. Karybos ekspertas Egidijus Papečkys 15min teigė, kad ukrainiečiams pavyko užklupti rusus netikėtai, todėl pirmoji kontrpuolimo diena buvo sėkminga.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Beveik visoje pietinės Ukrainos Chersono srities, kurią yra okupavusios Rusijos pajėgos, teritorijoje vyksta įnirtingos kovos, antradienį pranešė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuras.

Išvakarėse Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti pietinį regioną, kurį karo pradžioje užėmė Rusija.

„Visą dieną ir naktį Chersono srityje tęsėsi galingi sprogimai“, – teigiama rytiniame prezidentūros pranešime.

„Įnirtingos kovos vyksta beveik visoje Chersono srities teritorijoje. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo puolamuosius veiksmus įvairiomis kryptimis“, – priduriama jame.

Regiono pareigūnai teigė, kad ilgai lauktas puolimas yra „Chersono srities deokupacijos pradžia“.

E.Papečkys: pirmą kartą matome tokio masto Ukrainos kontrpuolimą.

Britanijos žvalgybos teigimu, nors „kol kas neįmanoma patvirtinti Ukrainos pažangos masto“, jos kariuomenė suintensyvino „artilerijos ugnį fronto linijos sektoriuose visoje Pietų Ukrainoje“.

Britų žvalgyba pridūrė, kad ukrainiečiai suduoda „ilgojo nuotolio tikslius smūgius, kad sutrikdytų Rusijos tiekimo linijas“.

CNN, remdamasi šaltiniu, pranešė, kad Ukrainos kariai iš Rusijos okupacijos grąžino keturis kaimus: Nova Dmitrivką, Archangelską, Tomyną Balką ir Pravdynę.

Ukrainos valdžia paragino vietos gyventojus skubiai evakuotis, nes „įvykių raida yra galinga ir dinamiška“.

Gerai suplanuota operacija

Komentare 15min karybos ekspertas E.Papečkys teigė, kad Rusijos kariuomenė nesitikėjo tokio ukrainiečių kontrpuolimo.

„Pirmą kartą matome tokio masto Ukrainos kontrpuolimą. Beveik visoje fronto linijoje dešiniajame Dniepro upės krante ukrainiečiai atakavo nemažomis pajėgomis ir jau pirmą dieną pasiekė tam tikrų laimėjimų. Matytii, kad kai kurios puolimo kryptys rusams buvo netikėtos“, – tikino jis.

Pasak eksperto, „ukrainiečiai nedaužys kakta sienos“. Jie suplanuos operaciją.

„Dabar taip pat matome labai gerai suplanuotą operaciją. Jei viskas pasiseks, tai leis ukrainiečiams suskaldyti rusų pajėgas dešiniajame upės krante į kelias dalis ir arba jas apsupti, arba priversti pasitraukti ir atsiremti į upę, o tada pasiduoti“, – kalbėjo E.Papečkys.

Ukrainiečiai nepateikia detalių apie įvykius Chersono srityje, tačiau rusų šaltiniai gana atvirai pasakoja, kad Ukrainos kariuomenei pirmadienio puolimas buvo sėkmingas.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

„Ukrainiečiams pavyko sutelkti didesnes pajėgas, kurių rusai nepamatė. Ukrainiečių pusėje kovoja jau naujai suformuotos ir apmokytos brigados. Vietomis jie įgijo ir ugnies persvarą. Jie veikia ne taip, kaip Rusijos kariuomenė Donbase, kur į priekį judama po metrą. Ukrainiečiai užima teritoriją taip, kad iš karto sukeltų gretimos gyvenvietės apsupimo grėsmę“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Gali būti apsupti

Dabar Rusija bando skubiai permesti pajėgas Chersono kryptimi, tačiau tai padaryti sunku, nes ukrainiečiai per ilgą laiką gana stipriai apgadino tiltus. Net jei jais galima kartais naudotis, pravažiuoti gali vos vienas kitas sunkvežimis, o tai nepadeda tinkamai aprūpinti Rusijos kariuomenės.

„Yra tikimybė, kad dalis Rusijos pajėgų bus apsupta, nes jie atsidūrė pavojingoje situacijoje, kai ukrainiečiai juos galėjo pasiekti HIMARS sistemomis. Slinkdamiesi pirmyn ukrainiečiai įgaus vis didesnį pranašumą, nes galės pasiekti dar toliau esančius šaudmenų ir kuro sandėlius ir tada galės visiškai sutrukdyti Rusijos pajėgų aprūpinimą.

E.Papečkys: ukrainiečiams pavyko sutelkti didesnes pajėgas, kurių rusai nepamatė.

Dešiniajame Dniepro krante gali būti sukaupta apie 15 tūkst. Rusijos karių, tačiau šioje vietoje jie yra išsimėtę ir ukrainiečiai turi didelį pranašumą, nes rusams panaudoti savo pajėgas koordinuotai yra gana sudėtinga. Iniciatyvą savo rankose turi ukrainiečiai, nes gali užklupti priešą netikėtai“, – mano E.Papečkys.

Pasak jo, Rusijos pralaimėjimas Chersone gali būti net didesnis, nei tada, kai teko trauktis nuo Kyjivo.

„Čia „parodyti gerą valią“ trukdys Dniepro upė ir atsitraukimas gali būti komplikuotas. Be abejo, rusai daro viską, kad sustabdytų ukrainiečius – permeta aviaciją, pastiprinimus. Tačiau yra pagrindo manyti, kad ukrainiečiams šioje fronto atkarpoje seksis ir toliau“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas