Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 11

Ekspertas: derybos iki paskutinės minutės tampa Turkijos lyderio tradicija

Praėjusią savaitę Vakarų analitikai ir politologai jau buvo praradę viltį dėl teigiamų pokyčių Švedijos narystės į NATO ratifikavimo procese. Tačiau pirmadienį Vilniuje įvykusio NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, Švedijos premjero Ulfo Kristerssono ir Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano susitikimo metu buvo pasiektas susitarimas. Iš pirmojo žvilgsnio gali pasirodyti, kad R.T.Erdoganas pasidavė spaudimui, o galbūt... gavo viską, ko norėjo?
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas / „Reuters“/„Scanpix“

Pasaulio lyderiams renkantis į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, pirmadienio popietę R.T.Erdoganas metė iš vėžių išmušantį kozirį. Jis pareiškė, jog Turkija Švedijos kandidatūrą į Aljansą palaikys tik tuo atveju, jei Europos Sąjungos narės, kurių dauguma taip pat yra NATO sąjungininkės, sutiks atnaujinti Turkijos derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

Nors atrodė, jog toks pageidavimas pastato tiek Švediją, tiek visą Aljansą į padėtį be išeities, atvykęs į Vilnių Turkijos lyderis susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu, o vėliau – dalyvavo susitikime su J.Stoltenbergu ir Švedijos ministru pirmininku.

Artėjant vidurnakčiui, NATO vadovas pasidalino džiugia žinia ir paskelbė, jog pavyko susitarti su ilgai delsusiu Turkijos prezidentu R.T.Erdoganu.

„Prezidentas Erdoganas sutiko nedelsiant pateikti Švedijos įstojimo protokolą Didžiajai nacionalinei asamblėjai ir užtikrinti ratifikavimą“, – tviteryje parašė J.Stoltenbergas.

„Tai – istorinis žingsnis, kuris visą NATO daro stipresnę ir saugesnę“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas