Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eksprezidentas Petro Porošenka fronte kariauja, ne planuoja karinį perversmą

Rusijai užpuolus Ukrainą pastarosios eksprezidentas Petro Porošenka paėmė ginklą į rankas, bet tai nereiškia, kad jis planuoja karinį perversmą, kaip teigiama prorusiškuose „Telegram“ kanaluose. Tokią žinią jie išskaitė Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ straipsnyje, kur tik buvo pasvarstyta, kad apkasuose įgytą patirtį ir susikurtą įvaizdį buvęs valstybės vadovas vėliau gali išnaudoti politiniuose mūšiuose.
Prancūzijos žurnalistai nerašė, kad Petro Porošenka planuoja karinį perversmą
Prancūzijos žurnalistai nerašė, kad Petro Porošenka planuoja karinį perversmą / Ekrano nuotr. iš en.news-front.info

„Porošenkos batalionas“

Bauginantys įrašai ir žinutės pasipylė prieš gerą mėnesį. „P.Porošenka ruošia karinį perversmą Ukrainoje“, skelbė įrašų keliuose „Telegram“ kanaluose pavadinimai.

Tiesa, pačiuose trumpuose ir kone identiškuose tekstuose „Telegram“ kanaluose (čia, čia) daugiau apie grėsmingą Ukrainos ateitį – nė žodžio. Visuose nurodyta, kad remiamasi žinomu Prancūzijos dienraščiu „Le Monde“, pateikta nuoroda į jo straipsnį.

„Le Monde“ praneša apie ginkluotas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų formuotes, lojalias asmeniškai P.Porošenkai, kurios, jo manymu, galėtų paremti penktąjį prezidentą galimo bandymo įvykdyti karinį perversmą metu“, – šiame straipsnyje ne vien pavadinime užsiminta apie perversmą.

Įrašuose cituojama, kad „viena iš buvusio prezidento tvirtovių yra 206-asis teritorinės gynybos batalionas, veikiantis Mykolajive“. Žurnalistai jį pristatė tiesiog kaip „Porošenkos batalioną“ ir „politinę armiją Ukrainos ateičiai“.

Svečius po bataliono pozicijas vedžiojo buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras, generalinis prokuroras Jurijus Lucenka. Jis tranšėjas ir griovius vadina „Petro Porošenkos alėja“.

Pats eksprezidentas šias pozicijas apžiūrėjo dviem savaitėmis anksčiau. Žurnalistai apie P.Porošenką esą kalba su simpatija, vadina jį didvyriu, sukūrusiu „ateities Ukrainos armiją“, bet vis dar patiriančiu politinį persekiojimą.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena, esą Petro Porošenka planuoja karinį perversmą, platinama prorusiškuose „Telegram“ kanaluose
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena, esą Petro Porošenka planuoja karinį perversmą, platinama prorusiškuose „Telegram“ kanaluose

Tiesa, nė viename įraše ar straipsnyje neužsimenama, kaip konkrečiai P.Porošenka planuoja perversmą, kaip jam rengiasi. Perversmu (angliškai jis vadinamas iš prancūzų kalbos perimtu terminu coup d'état, kuris reiškia „smūgis valstybei“) laikomas valdžios perėmimas ir vyriausybės nuvertimas, kurį įvykdo politinė ar sukilėlių grupė, kariuomenė ar diktatorius.

Kadangi perversmas būna staigus, neteisėtas, dažnai lydimas smurto, vargiai tikėtina, kad vykdytojai apie jį kalbėtų viešai, juoba dalytųsi plano detalėmis. Todėl abejotina, kad tokius ketinimus žurnalistams atskleidė ir buvęs Ukrainos vadovas.

Tarp karių – būrys politikų

Tai patvirtina ir detalesnė „Le Monde“ straipsnio analizė. Jame neteigiama, kad P.Porošenka savo karinę veiklą galbūt naudoja kampanijai artėjančiuose rinkimuose kaip karinio perversmo planą. Rašinyje apie tokius planus neužsimenama, nedaromos prielaidos, esą buvęs prezidentas ruošia karinį perversmą Ukrainoje.

Tekste pavadinimu „Karas Ukrainoje: „Porošenkos batalionas“ – politinis ginklas už šalies ateitį“ pasakojama, kad dabartinio prezidento Volodymyro Zelenskio pirmtakas ir varžovas stovi prie karinės grupės, kurioje kaunasi politikai, ištakų.

Ekrano nuotr. iš lemonde.fr/Prancūzijos žurnalistai nerašė, kad Petro Porošenka planuoja karinį perversmą
Ekrano nuotr. iš lemonde.fr/Prancūzijos žurnalistai nerašė, kad Petro Porošenka planuoja karinį perversmą

Žurnalistai apsilankė Mykolajivo srities pietuose esančiame kaime, netoli kurio driekėsi fronto linija. Juos išties lydėjęs J.Lucenka tikino: „Po 25 politikoje praleistų metų negalėjau čia nebūti.“

Jis buvo prezidento Viktoro Juščenkos vidaus reikalų ministras, Maidano revoliucijos lyderis, P.Porošenkos partijos ir jos parlamentinės grupės lyderis, generalinis prokuroras. Prasidėjus karui vyras prisijungė prie pietinio fronto.

Tačiau straipsnyje pasakojama ne apie J.Lucenką, o apie buvusio ir dabartinių Ukrainos prezidentų politines kovas bei patirtį, kurią ankstesnis šalies vadovas su bendražygiais įgyja mūšio lauke.

Rusijos žiniasklaida 206-ąjį teritorinės gynybos batalioną vadina „Porošenkos batalionu“ ir nurodo, esą jis pavaldus tiesiogiai eksprezidentui. Batalione išties yra iki 20 jį remiančių politinių veikėjų, pavyzdžiui, minėtas J.Lucenka, buvęs saugumo ir gynybos sekretorius Oleksandras Turčynovas.

J.Lucenkos tikinimu, pavadinimas „Porošenkos batalionas“ nėra visiškai teisingas, nes kariaujama „už vertybes ir principus“. Vienas iš bataliono vadų Pavlo Tuka net pažymėjo, kad jis tiesiogiai pavaldus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui Valerijui Zalužnui.

Batalioną sudaro vos 800 žmonių – tiek, propagandą skleidžiančiųjų manymu, pakaktų valdžiai visoje Ukrainoje perimti.

Prancūzijos žurnalistai užsiminė, kad P.Porošenka per tarnybą teritorinėje gynyboje įgytą patirtį gali panaudoti būsimose politinėse lenktynėse. Tačiau straipsnyje nėsyk neteigiama, kad jis ketina pasitelkti kariuomenę dabartinei valdžiai nuversti. Tai yra Rusijos propagandos sukurtas naratyvas, kuriuo siekiama pakirsti pasitikėjimą Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis.

Gandus kursto eksparlamentaras

Tai – jau ne pirmas kartas, kai Rusijos propaganda užsimena apie galimą karinį perversmą Ukrainoje. Vienas iš tokios informacijos skleidėjų yra buvęs Aukščiausiosios Rados narys Ilja Kyva.

Asmeninio archyvo nuotr./Ilja Kyva
Asmeninio archyvo nuotr./Ilja Kyva

Vasario 24-ąją, vos Rusijai užpuolus Ukrainą, politikas išreiškė pritarimą agresorės veiksmams, nes ukrainiečiai tariamai esantys viena tauta su rusais ir baltarusiais, todėl juos reikią išlaisvinti. Dėl karo I.Kyva apkaltino prezidentą ir paragino jį atsistatydinti.

Praėjus savaitei „Opozicijos platforma „Už gyvenimą“ pašalino politiką iš savo frakcijos parlamente ir partijos, o generalinė prokurorė Iryna Venediktova pranešė, kad jis kaltinamas valstybės išdavyste. Aukščiausioji Rada atėmė iš I.Kyvos ir parlamentaro mandatą.

Galiausiai jis paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino suteikti Rusijos pilietybę ir politinį prieglobstį, o dabar skelbia įvairius pareiškimus, remiančius Rusijos invaziją.

Taip pat skaitykite: Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Kad P.Porošenka po 10 dienų gali įvykdyti perversmą, jis skelbė jau 2020 m. rugpjūtį. Šiemet vasarį vėl prognozavo perversmą, jei atsistatydins Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas. Kaip žinoma, šių pareigų pastarasis nebeina nuo rugsėjo pradžios, o pasitraukė būtent savo sprendimu.

Taip pat skaitykite: Ukrainai vietoj Volodymyro Zelenskio nevadovauja kariai: jis eina savo pareigas

Prancūzijos žiniasklaidoje buvo ir daugiau straipsnių ir reportažų apie P.Porošenką, kuris parlamentaro kėdę iškeitė į apkasus ir karinę uniformą. Užsienio žurnalistams eksprezidentas jausmingai pasakojo, kad kariuomenė jam esanti lyg vaikas.

Iš konditerijos kompanijos „Roshen“ praturtėjęs milijardierius, buvęs penktasis Ukrainos prezidentas dabar formaliai yra Ukrainos parlamento narys ir opozicinės partijos „Europos solidarumas“ lyderis. Jau nebeidamas šalies vadovo pareigų jis buvo apkaltintas valstybės išdavyste. Kaltinimą P.Porošenka vadina kerštu, kurio griebėsi jo įpėdinis ir varžovas rinkimuose dabartinis Ukrainos prezidentas V.Zelenskis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus