Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadoras, vykstant karui tarp vietinių gaujų, renka naują prezidentą

Ekvadoro gyventojai, sukrėsti žiauraus narkotikų gaujų karo ir virtinės politikų nužudymų, sekmadienį renka naują prezidentą.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Ekvadoras

Antrame rinkimų ture varžosi 45-erių teisininkė (Luisa Gonsales) ir bananų imperijos paveldėtojas 45 metų Danielis Noboa. Savo kampaniją jie vykdė su neperšaunamomis liemenėmis, šią kažkada ramią šalį apėmus baimės atmosferai.

Abu jie žadėjo prioritetu laikyti kovą su plintančiu smurtu.

Rinkimų apylinkės duris atvėrė 7 val. ryto vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir veiks 10 valandų.

Nacionalinės rinkimų komisijos pirmininkė Diana Atamaint paskelbė, kad antrasis rinkimų turas oficialiai prasidėjo.

„Tai garbė ir privilegija“, – sakė ji.

Remiantis naujausiomis apklausomis, pagrindinis ekvadoriečių susirūpinimą keliantis klausimas yra nusikalstamumas ir smurtas šalyje, kurioje per ketverius metus iki 2022-ųjų žmogžudysčių skaičius išaugo keturis kartus. Kad balsavimas vyktų saugiai, buvo pasitelkta maždaug 54 tūkst. policininkų.

Ekvadoras, kadaise buvęs palyginti taikus pagrindinių kokaino gamintojų Kolumbijos ir Peru kaimynas, iš narkotikų tranzito maršruto tapo svarbiu narkotikų platinimo centru, kurį drasko smurtas. Valdžia dėl smurtinių nusikaltimų bangos kaltina konkuruojančias gaujas, susijusias su Meksikos ir Kolumbijos karteliais.

Ekvadore nuo 2021 metų vasario įvyko daug žudynių kalėjimuose, per kurias žuvo 460 žmonių, daugeliui jų buvo nukirstos galvos arba jie buvo sudeginti. Gaujos, demonstruodamos jėgą, kabino lavonus be galvų ant miesto tiltų ir prie policijos nuovadų sprogdino automobiliuose padėtas bombas.

Ekvadoro organizuoto nusikalstamumo stebėjimo tarnybos duomenimis, šiemet jau nužudyta apie 3,6 tūkst. ekvadoriečių, įskaitant keliolika politikų.

Rugpjūtį kampanijos metu buvo nužudytas žurnalistas ir pretendentas į prezidentus Fernando Villavicencio (Fernandas Viljavisensijus). Apklausos rodė, kad rinkimuose jis būtų užėmęs antrą vietą.

Po F. Villavicencio nužudymo buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o D. Noboa ir L. Gonzalez dalyvavo rinkimų kampanijoje apsupti gausių saugumo pajėgų.

Juos lydintys žurnalistai taip pat dėvėjo šalmus ir neperšaunamas liemenes, važinėjo šarvuotais automobiliais. Nemažai jų sulaukė grasinimų nužudyti.

Septyni kaliniai, įtariami F. Villavicencio nužudymu, buvo nužudyti kalėjime.

„Pakeisti šią šalį“

Prezidentas renkamas tik 16 mėnesių kadencijai – tiek, kiek būtų likę valdyti dabartiniam prezidentui Guillermo Lasso (Giljermui Lasui), kuris norėdamas išvengti apkaltos proceso, vos po dvejų metų nuo atėjimo į valdžią paskelbė pirmalaikius rinkimus.

Tas, kuris laimės, galės vėl kandidatuoti 2025–2029 metų prezidento kadencijai ir dar vienai po jos.

Bet kuris iš jų įeitų į istoriją, jei būtų išrinktas: L. Gonzalez, teisininkė, taptų pirmąja Ekvadoro prezidente moterimi, o D. Noboa, dar neseniai buvęs nežinomas politinis veikėjas, – jauniausiu Ekvadoro prezidentu.

L. Gonzalez – artima buvusiam prezidentui socialistui Rafaeliui Correa (Rafaeliui Korėjai), kuris valdė šalį 2007–2017 metais. Jis dabar gyvena tremtyje Belgijoje, kad išvengtų aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės už korupciją – dar vienos didelės Pietų Amerikos šalies problemos.

Jos varžovas D. Noboa yra vieno turtingiausių Ekvadoro žmonių, kuris pats penkis kartus nesėkmingai dalyvavo prezidento rinkimuose, sūnus.

Ketvirtadienį baigdami agitavimą abu kandidatai žadėjo ekvadoriečiams geresnę ateitį.

„Ačiū, kad tikite šiuo politiniu projektu, kad tikite, kad jaunimas gali pakeisti šalį“, – sakė D. Noboa savo šalininkams viename pietvakariniame miestelyje.

„Kartu mes pakeisime šią šalį“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu L.Gonzalez keliavo į Gvajakilį – miestą, kuris labiausiai nukentėjo nuo pastarojo meto smurto, kur savo šalininkams pasakė: „Vienybėje mes iškelsime šį Ekvadorą (...) kuris šaukiasi taikos, saugumo, užimtumo, sveikatos, vaistų.“

Ekvadore skurdo lygis siekia 27 proc., o ketvirtadalis gyventojų yra bedarbiai arba dirba nelegaliai.

Apklausos rodo, kad nedarbas yra dar viena rinkėjams nerimą kelianti problema.

L. Gonzalez pažadėjo, kad jei bus išrinkta, skirs daugiau lėšų socialinėms reikmėms, ypač švietimui ir sveikatos apsaugai.

Tuo metu D. Noboa pažadėjo užtikrinti „pažangą visiems“.

Iš aštuonių kandidatų L. Gonzalez surinko daugiausiai balsų per pirmąjį balsavimo turą rugpjūtį. Už ją balsavo 34 proc. rinkėjų, o antras liko D. Noboa su 23 proc. balsų.

Nuomonės apklausos prognozuoja, kad sekmadienio kova bus įtempta, mat buvo daug neapsisprendusių rinkėjų.

Nei L. Gonzalez, nei D. Noboa neturės prabangos turėti daugumos, kuri remtų jų projektus parlamente, be to, jų kadencija truks tik 16 mėnesių, todėl abiejų lauktų sunki kova siekiant įgyvendinti bet kokias reformas.

16,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje rinkimų teisę turi 13,4 mln. žmonių. Balsavimas Ekvadore yra privalomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas