Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emocingas vaizdo klipas meta iššūkį „Islamo valstybės“ propagandai

Tikimasi, kad jaudinantis vaizdo klipas sulaikys jaunus britus musulmonus, svarstančius apie prisijungimą prie džihadistų organizacijos „Islamo valstybė“. Nauja kampanija #NotAnotherBrother ragina musulmonus neleisti, kad jų žodžiai radikalizuotų kitus, rašo „The Huffington Post“.
#NotAnotherBrother
#NotAnotherBrother / Kadras iš filmuotos medžiagos

„Quilliam Foundation“ kampanijos vaizdo klipe, kurį finansavo 150 donorų iš 10 šalių, – jaunas britas, įstojęs į IS gretas Sirijoje. Karo zonoje jis buvo sunkiai sužeistas, kraujuoja ir skaito jaudinantį laišką nuo savo vyresnio brolio.

Jame brolis atsiprašo, kad net to nenorėdamas prisidėjo prie jaunėlio radikalėjimo.

Brolis atskleidžia ryšį tarp ekstremistinių idėjų ir žodžių bei smurto veiksmų, kurių kai kurie – tarp jų ir jo jaunesnysis brolis – tuomet imasi.  

„Aš tau pasakyčiau, kad gailiuosi, – girdimas laiško autoriaus balsas. – Pasakyčiau, kad jei galėčiau, atsiimčiau kiekvieną žinutę, kurioje sakiau, kad Vakarai atsuko mums nugarą... kad supratau, dėl ko kaunamasi Sirijoje.“

Vyras rašo, kad kalbėdamas tokius dalykus jautėsi didvyriu jaunėlio akyse, tačiau suprato, kokią žalą jo žodžiai padarė, tik tada, kai brolis pasakė išvykstantis į Siriją. „Ne tai turėjau omenyje, brolau. Ne tokiu būdu“, – rašoma laiške.

Laiško pabaigoje brolis maldauja: „Pamiršk, viską, ką aš sakiau. Prašau, tiesiog grįžk namo“.

VIDEO: #NotAnotherBrother

Vaizdo klipą lydi prierašas, kad IS radikalizuoja mūsų brolius, kad jie kautųsi Sirijoje: „Jie griauna šeima. Gana yra gana.“

Yra raginama dalintis šiuo vaizdo klipu, kad IS būtų parodyta, jog jų ekstremistinės pažiūros neturi vietos Didžiosios Britanijos musulmonų bendruomenėje.

Daugiau nė vieno vaiko. Daugiau nė vienos sesers. Daugiau nė vieno brolio.

„Nė viena šeima neturėtų prarasti dar vieno artimojo tokiai neapykantai. Daugiau nė vieno vaiko. Daugiau nė vienos sesers. Daugiau nė vieno brolio.“ (angl. #notanotherbrother – tai ir tapo kampanijos šūkiu)

„Quilliam Foundation“ vadovas Maajidas Nawazas teigia, kad taip tikimasi įkvėpti ir kitus būti kūrybingais, mąstyti kritiškai ir kurti atsakomąjį turinį IS propagandai.

„Tik susivieniję kaip pilietinė visuomenė, kuri remiasi žmogaus teisių vertybėmis ir yra prieš socialinę ligą, kuri yra islamistų ekstremizmas, mes iš tikrųjų galime tai įveikti“, – sako jis.

IS itin aktyviai naudojasi socialiniais tinklais, skleisdami savo propagandą ir verbuodami naujus narius. ypač Vakarų šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas