Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP apsisprendė: už ES sankcijų vengimą – milijoninės baudos arba kalėjimas

Europos Parlamento (EP) nariai pritarė Europos Sąjungos (ES) taisyklėms, kurios sustiprina ES sankcijų įgyvendinimo priežiūrą ir nustato baudžiamąją atsakomybę už jų pažeidimus.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Sugriežtintos taisyklės nustato vieningą ES sankcijų pažeidimo apibrėžimą, pažymi, kad už tai gresia baudžiamoji atsakomybė, ir ES mastu suvienodina gresiančių baudų mastą.

Už ES sankcijų Rusijai ir kitoms valstybėms įgyvendinimą, pavyzdžiui, turto ar lėšų užšaldymą, draudimus keliauti, prekiauti ginklais ar kitomis svarbiomis prekėmis, atsako ES šalys, kuriose šiuo metu galioja skirtingos nuobaudos už sankcijų pažeidimus. Tuo naudojasi nesąžiningas, sankcijų vengiantis verslas, linkęs pasirinkti valstybes su švelnesne teisine atsakomybe.

ES taisyklėmis siekiama suvienodinti baudas, kad jos taptų labiau atgrasančios, o už sankcijas apeiti padedančias finansines ir teisines paslaugas, prekybą ginklais ar dvigubos paskirties prekėmis, prekybą su sankcijų sulaukusių valstybių įmonėmis ar tikrųjų verslo savininkų slėpimą numatyta baudžiamoji atsakomybė. Humanitarinės pagalbos tiekimui numatyta išimtis.

Už taisyklių, kurios EP buvo priimtos didele balsų persvara (543 už, 45 prieš, 27 susilaikė), nesilaikymą asmenims gresia įkalinimas iki penkerių metų, o įmonėms – atskirais atvejais bent 5 proc. metinės apyvartos arba 40 mln. eurų siekiančios baudos.

Pasak EP pranešėjos Sophie In’t Veld (Atnaujinkime Europą, Nyderlandai), Rusijai naudinga, kad sukčiai pažeidžia įstatymus Europoje. Jie turi būti sugauti, o galimybė rinktis švelniau baudžiančias ES valstybes sustabdyta.

„Naujosios taisyklės padės pašalinti daugelį sankcijų įgyvendinimo spragų ir pademonstruos mūsų tvirtą paramą Ukrainai“, – pabrėžė europarlamentarė.

A.Kubilius: tai aktualu ir Lietuvos verslams

Dar prieš prasidedant šios savaitės EP sesijai, Lietuvos europarlamentaras Andrius Kubilius, komentuodamas būtinybę imtis priemonių prieš bandančius išvengti ES taikomų sankcijų, pabrėžė, kad jų vengimas yra seniai žinomas reiškinys ir aktualus ne tik kalbant apie sankcijas Rusijai.

„United for Ukraine“ formate esu dalyvavęs seminare, kuriame žinomas Londono think tank'as pristatė tyrimą, kuriame buvo išanalizuota, kaip Rusija perima patirtį iš Irano. Pastarajam sankcijos buvo įvestos gana seniai, tad jis ištobulino metodikas, kaip apeidinėti sankcijas. Todėl turime turėti galvoje visus šiuos aspektus ir ieškoti būdų, kaip stabdyti sankcijų apeidinėjimą, tame tarpe ir su teisine atsakomybe, apie kurią turi žinoti ir Lietuvos verslai“, – sakė A.Kubilius.

Šios ES taisyklės jau suderintos su ES Taryba, todėl jų įsigaliojimui būtinas tik formalus minėtos institucijos pritarimas. ES valstybės turės metus pasiruošti šių taisyklių įgyvendinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas