Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP pirmininkė: turime būti pasiruošę perimti laisvojo pasaulio lyderės vaidmenį iš JAV

Europos Parlamento (EP) pirmininkė Roberta Metsola pareiškė, kad Europai reikia būti pasirengusiai imtis vadovaujančio vaidmens laisvame pasaulyje, nepriklausomai nuo to, kas vyksta Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Toks pirmininkės pastebėjimas buvo išsakytas komentuojant Donaldo Trumpo kalbą, kurioje jis sakėsi leisiąs Rusijai atakuoti Europos šalis, kurios mažai pinigų skiria gynybai.
EP vardu Laisvės premiją atsiėmė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola
Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rašo „Politico“, R.Metsola pabrėžė, kad Europa privalo būti pasirengusi prisiimti atsakomybę, jei to reikės, ir būti pasiruošusi bet kokiam įvykiui.

„Europa negali dvejoti, kai matome, kas gali nutikti už Atlanto... Europai reikia stovėti tvirtai“, – sakė EP pirmininkė ir pridūrė, kad praktiškai tai reiškia, jog Europai reikalinga gynybos sąjunga ir didesnės išlaidos gynybai.

„Politico“ pastebi, kad R.Metsola prisijungė prie vis augančio Europos lyderių būrio, kurie įspėja, jog ES ilgiau negali leisti sau slėpti galvų smėlyje. Pavyzdžiui, pirmininkės kolega Manfredas Weberis anksčiau yra sakęs, kad ES turi rimtai apsiginkluoti ir priimti Prancūzijos pasiūlymą aptarti branduolinį atgrasymą.

Nors R.Metsola teigė, kad Europos gynybos sąjunga turėtų „papildyti, o ne konkuruoti su NATO“, ji taip pat pabrėžė, kad Europai reikia „sustiprinti gynybos pramonę ir praktinį požiūrį į Europos strateginę autonomiją“, kad imtis veikti būtų galima net tada, jei Vašingtonas to nepadarys.

Paklausta, ką EP gali padaryti šiuo klausimu, R. \Metsola atsakė, kad europarlamentarai jau ragino ir toliau ragins vykdyti bendrąjį pirkimą ir ginklų vystymą, kurį finansuotų ES per specialų biudžetą.

Pirmadienį viešėdama Estijoje, šalies parlamente sakytoje kalboje R.Metsola taip pat pabrėžė ES lyderystės auginimo svarbą. „Europa turi tapti naujuoju spindinčiu miestu ant kalno“, – tvirtino EP pirmininkė, pateikdama aliuziją į JAV prezidento Ronaldo Reagano mantrą, kad „JAV turėtų būti ta spindinti laisvės šviesa pasauliui“.

15min.lt primena, kad R.Reaganas pastaruoju metu vis dažniau skamba Europos politikų lūpose. Praėjusią savaitę Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pasmerkė JAV po to, kai respublikonai blokavo JAV pagalbos paketą Ukrainai ir socialiniuose tinkluose rašė: „Reaganas, padėjęs milijonams iš mūsų atgauti savo laisvę ir nepriklausomybę, šiandien tikriausiai vartosi kape.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento