Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 04 /22:31

ES ambasadorius: panašu, kad skrydžiai iš Irako į Minską atšaukiami 10 dienų

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Irake Martinas Huthas sako, kad skrydžiai iš šios šalies į Minską ateinančioms dešimčiai dienų turėtų būti atšaukti.
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Iš kelių šaltinių mus pasiekė tokia informacija, kad skrydžiai ateinančioms dešimčiai dienų yra atšaukiami. Atrodo, kad tai yra labai patikima informacija. Kiek suprantame, apie tai „Iraq Airways“ informavo visas šalies kelionių agentūras“, – BNS trečiadienio vakarą sakė Bendrijos diplomatas.

Jis pridūrė, kad oficialaus pranešimo apie tai iš Irako oro linijų dar nėra gavęs.

M.Huthas taip pat teigė, kad Irako vyriausybė antradienį suformavo komitetą, kuris aiškinsis galimą neteisėtą irakiečių migrantų gabenimą į Lietuvą per Baltarusiją.

Europos Sąjunga pastaruoju metu įsitraukė į derybas su Bagdadu, siekiant sugrąžinti neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną kirtusius irakiečius į kilmės šalį bei įtikinti Iraką sumažinti skrydžių apimtis į Minską.

Remiantis Minsko oro uosto ir „Iraqi Airways“ interneto svetainėse pateikta informacija, keleivinius skrydžius Irako oro linijos artimiausiu metu ketino vykdyti ne tik iš Bagdado, bet ir dar trijų miestų – Basros, Arbilio ir Suleimanijos.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtų migrantų. Dauguma jų – irakiečiai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Irakiečių lankomuose interneto forumuose trečiadienio vakarą pradėta skelbti, kad „skrydžiai į Baltarusiją blokuojami“ – kad stabdomos rezervacijos, numatyti reisai atšaukiami ar nukeliami.

Viename forume pasirodė momentinė ekrano kopija, kurioje matoma „Iraqi Airways“ žinutė vienai Irako kelionių agentūrai.

Pranešime rašoma: „Maloniai prašome informuoti visus Minsko skrydžių keleivius, kad aukščiau nurodyti skrydžiai atšaukiami nuo rytojaus, 2021 metų rugpjūčio 5 dienos iki 2021 metų rugpjūčio 15 dienos.“

„Twitter“ nuotr./„Iraqi Airways“ žinutė Irako kelionių agentūroms, kurioje skelbiama, kad skrydžiai iš šios šalies į Minską nevyks rugpjūčio 5-15 dienomis
„Twitter“ nuotr./„Iraqi Airways“ žinutė Irako kelionių agentūroms, kurioje skelbiama, kad skrydžiai iš šios šalies į Minską nevyks rugpjūčio 5-15 dienomis

15min primena, kad pirmadienio vakarą vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pasirašytas sprendimas leido valstybės sieną saugantiems pareigūnams naudoti psichinę ir fizinę prievartą prieš neteisėtus migrantus.

Pranešama, kad per praėjusią parą Lietuvoje sulaikyti 35 neteisėti migrantai. Pasieniečiai neatskleidžia, kiek ėjusių į Lietuvą migrantų buvo apgręžta ir išsiųsta atgal į Baltarusiją. Pastaroji jau skelbia viešą informaciją apie tai, esą migrantai mušami Lietuvos pasienyje, o vienas ir mirė. Ministrė A.Bilotaitė sako, kad komentuoti dezinformaciją nėra reikalo. Informacijos apie panaudotą fizinę jėgą ji sakė neturinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas