Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES atstovas: pagal Honkongo saugumo įstatymą vykdomi sulaikymai slopina žodžio laisvę

Kelių asmenų sulaikymas pagal naująjį Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą patvirtina, kad Europos Sąjungos nerimas dėl šio teisės akto yra pagrįstas, trečiadienį pareiškė bloko atstovas spaudai.
Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas / Kanis Leung / AP
Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas / Kanis Leung / AP

„Regis, šie sulaikymai patvirtina ES susirūpinimą dėl naujojo įstatymo ir jo poveikio Honkongo gyventojų teisėms ir laisvėms“, – naujienų agentūrai AFP sakė ES atstovas spaudai.

„Sulaikymai rodo, kad naujuoju įstatymu naudojamasi siekiant užgniaužti Honkongo gyventojų saviraiškos laisvę“, – pridūrė jis. 

Honkongo policija paskelbė, kad pagal naująjį miesto nacionalinio saugumo įstatymą sulaikė septynis asmenis, kurie, institucijų teigimu, internete skelbė maištą kurstančias žinutes.

Policijos tyrimai atskleidė, kad sulaikytieji „nuo 2024-ųjų balandžio anoniminiame socialinės žiniasklaidos puslapyje skelbė maištingas žinutes, pasinaudodami artėjančia jautria diena“, sakoma pareiškime.

Omenyje turima birželio 4-oji, kai bus minimos 35-osios Pekino represijų 1989 metais metinės. Kinija tuomet pasiuntė karius į Tiananmenio aikštę, kad numalšintų protestus už demokratiją.

Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas, vadinamas 23 straipsniu, priimtas kovą.

Jame numatytos bausmės, tarp jų laisvės atėmimas iki gyvos galvos, už penkių kategorijų nusikaltimus, įskaitant išdavystę, sukilimą, šnipinėjimą, sabotažą ir kišimąsi iš išorės.

Juo taip pat buvo išplėstas britų kolonijinių laikų nusikaltimo už antivyriausybinę veiklą traktavimas, įtraukiant neapykantos Kinijos komunistų partijos vadovybei kurstymą.

Šis teisės aktas yra antrasis Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas – pirmąjį Pekinas priėmė 2020 metais, po to, kai buvo numalšinti didžiuliai, kartais smurtiniai protestai už demokratiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas