Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES ir Turkijos susitarimo dėl migrantų pabaigos pradžia – Europos Parlamente

Nors Europos Komisija praėjusią savaitę pritarė beviziam režimui su Turkija pagal susitarimą, kuriuo siekiama rasti išeitį iš migrantų krizės, aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija iškėlė ir tam tikrų sąlygų. O pastarosios įstrigo Europos Parlamente (EP) – galbūt net negrįžtamai, rašo „EUobserver“.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasirodo, pagrindinių EP frakcijų lyderiai dar praėjusį trečiadienį tyliai įšaldė darbus, kuriais tiesiamas kelias beviziam režimui su Turkija. Tai reiškia, kad ES ir Turkijos susitarimas dėl migrantų greičiausiai grius.

„Jie (EP grupių lyderiai, – red.) nusprendė sustabdyti visą šitą reikalą“, – antradienį teigė centro kairiųjų koordinatorė vokietė Birgit Sippel.

O olandė žalioji Judith Sargentini pridūrė, kad EP pirmininkas Martinas Schulzas tokį sprendimą priėmė dėl to, kad Turkija neįvykdė visų keliamų reikalavimų: „Darbai bus atnaujinti tik, kai Turkija atitiks visus 72 kriterijus”.

Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas praėjusią savaitę teigė, kad Turkijai dar liko penki kriterijai. Bet jie susiję su pagarba žodžio laisvei ir reikalavimu pakeisti kovos su terorizmu įstatymą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas keisti teisės aktą, kuris taikomas itin plačiai, o teroristais pagal jį tampa ir žurnalistai, nesiruošia. Jis praėjusią savaitę paskelbė: „Atleiskite, bet mes einame savo keliu, o jūs galite eiti savuoju“.

„EUobserver“ šaltinis teigė, kad M.Schulzas bevizio režimo patvirtinimo procesą sustabdė norėdamas „suteikti didesnę svarbą parlamentui“. Be to, sprendimas dabar privers EK pirmiausia išspręsti absoliučiai visas problemas dėl Turkijai keliamų reikalavimų ir tik tada siųsti juodraštį EP.

Kol kas EK pasiūlymas dėl bevizio režimo dabar nejudinamas guli ant M.Schulzo stalo. Ir nepanašu, kad europarlamentarai iki birželio pabaigos jį patvirtins – o tokiu atveju R.T.Erdoganas nustos priimti migrantus iš stovyklų Graikijoje.

„Nemanau, kad bus suspėta, – mano B.Sippel. – Nė viena šalis, Turkija ar Vokietija, neįvykdytų visų reikalavimų per tokį trumpą laiką. Tai neįmanoma“.

Vieno EK atstovo teigimu, per savaitę nuo gegužės 4-osios, kai EK paskelbė apie pasiūlymą dėl bevizio režimo, Turkija dėl penkių kriterijų, kurių dar neatitinka, „nepadarė jokios pažangos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas