Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

ES įveda sankcijas Rusijos SGD sektoriui

Europos Sąjungos šalys narės ketvirtadienį susitarė dėl naujo sankcijų Rusijai paketo, kuriuo pirmą kartą nusitaikoma į pelningą suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) sektorių, pranešė pareigūnai.
Rusų laivas / FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Rusų laivas / FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Naujomis priemonėmis, kurios turėtų būti oficialiai priimtos pirmadienį, siekiama toliau slopinti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karą prieš Ukrainą.

„Šis smarkiai smogiantis paketas dar labiau užkirs Rusijai galimybę naudotis svarbiausiomis technologijomis“, – socialiniame tinkle „X“ parašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Tai atims iš Rusijos dar daugiau pajamų iš energetikos ir padės kovoti su Putino šešėliniu laivynu ir šešėliniu bankininkystės tinklu užsienyje“, – teigė ji.

Diplomatai sakė, kad naujausias paketas – jau 14-asis nuo rusų invazijos pradžios 2022 metų vasarį – apima draudimą perkrauti Rusijos SGD Europoje.

Pakete nenumatytas draudimas ES šalims pirkti rusiškas SGD.

Europos uostai Rusijai svarbūs, nes per šį žemyną eina vienas pagrindinių maršrutų SGD eksportui iš užšąlančių Arkties uostų į Azijos rinkas žiemos mėnesiais.

Belgijos, Prancūzijos, Nyderlandų ir Ispanijos uostai yra pagrindiniai SGD tiekimo iš Rusijos Sibiro Jamalo pusiasalio punktai.

Belgijos Zebriugės ir Prancūzijos Montuaro uostai yra ypač svarbūs reeksportui į tokias šalis kaip Kinija, Taivanas ar Turkija.

Į sankcijų paketą taip pat įtrauktos priemonės, kuriomis siekiama, kad Rusijai būtų sunkiau naudotis „šešėliniu laivynu“. Šis laivynas iš neaiškios kilmės laivų padeda apeiti ES sankcijas rusiškai naftai.

Be to, ES smogia Maskvos bankinių pervedimų sistemai SPFS, kuria Rusija bando sušvelninti padarinius Vakarams ją atjungus nuo tarptautinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

Susitarimą dėl naujausio sankcijų paketo stabdė Vokietija, siekusi sušvelninti įpareigojimus ES įmonėms neleisti reeksportuoti produktų, kuriems taikomos sankcijos, į Rusiją per trečiąsias šalis.

ES siekia apriboti prekių, kurios gali būti naudojamos mūšio lauke, pavyzdžiui, mikroschemų, srautą per šalis, įskaitant buvusias sovietines valstybes, besiribojančias su Rusija, Turkiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Diplomatai teigė, kad dar kelios Kinijos įmonės, kaltinamos pagalba Rusijos kariuomenei, taip pat įtrauktos į juodąjį sąrašą, neleidžiantį ES įmonėms su jomis prekiauti.

Taip pat nustatyti apribojimai politinėms partijoms, analitiniams centrams ir žiniasklaidos paslaugų teikėjams, priimantiems pinigus iš Rusijos, kad būtų užkirstas kelias įtariamam Maskvos kišimuisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius