Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES lyderiai susitarė pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį susitarė dar šešiems mėnesiams pratęsti ekonomines sankcijas, baudžiančias Rusiją už jos vaidmenį Ukrainos konflikte, nurodė blokas.
Europos Sąjungos lyderiai
Europos Sąjungos lyderiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES sankcijas įvedė 2014 metų liepą po incidento, kai Ukrainoje buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas ir žuvo 298 žmonės. Europos Sąjunga dėl šios atakos apkaltino prorusiškus separatistus, veikiančius Rytų Ukrainoje.

„ES lyderiai susitarė pratęsti 6 mėnesiams ekonomines sankcijas Rusijai“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pareiškime, paskelbtame po viršūnių susitikimo Briuselyje.

Šios sankcijos taikomos ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams, įskaitant naftos pramonę.

Lyderiai naujausią sprendimą priėmė po „labai trumpos diskusijos“ apie Ukrainą, Rusiją ir Minsko taikos procesą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Europos Sąjungos remiamas Minsko taikos susitarimas, taip pat palaikomas Maskvos ir Kijevo, pirmiausiai buvo pasiektas 2014 metų pabaigoje ir pertvarkytas 2015-ųjų pradžioje, bet jis yra nuolat pažeidinėjamas.

Viršūnių susitikimo pareiškime ES lyderiai taip pat pakartojo savo „visišką palaikymą“ Jungtinių Tautų rezoliucijai dėl MH17 lainerio katastrofos ir paragino Rusiją „prisiimti atsakomybę ir visiškai bendradarbiauti su visomis pastangomis pasiekti tiesą, teisingumą ir atskaitingumą“.

Karas Rytų Ukrainoje tarp vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų nusinešė jau per 10 tūkst. žmonių gyvybių ir iki šiol teberusena, nepaisant periodiškai skelbiamų paliaubų susitarimų.

ES taip pat yra paskelbusi sankcijas Rusijai dėl 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

Vakarų sankcijos Rusijai tikriausiai atsidurs dėmesio centre per liepos 16-ąją planuojamą surengti JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimą Helsinkyje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas