Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai susitiko su Turkijos prezidentu, siekdami sumažinti tvyrančią įtampą

Europos Sąjungos lyderiai Jeanas-Claude'as Junckeris ir Donaldas Tuskas ketvirtadienį susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, siekdami atkurti santykius su Ankara, tvyrant įtampai dėl Turkijos stojimo į Bendriją ir žmogaus teisių padėties joje.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijai vadovaujantis J.-C.Junckeris ir Europos Vadovų Tarybos vadovas D.Tuskas su Turkijos lyderiu susitiko prieš NATO viršūnių susitikimą Briuselyje.

D.Tuskas pasitiko R.T.Erdoganą ES būstinėje, tačiau nė vienas jų neištarė nė žodžio, kol trumpai vienas kitam spaudė ranką fotografų akivaizdoje.

„ES ir Turkija privalo dirbti ir dirbs kartu“, – paskelbė J.-C.Junckerio atstovas socialiniame tinkle „Twitter“, prasidėjus deryboms.

Susitikimo išvakarėse R.T.Erdoganas pareiškė, kad Briuselis turi apsispręsti, ar norėtų matyti Turkiją Bendrijos nare.

Prieš išvykdamas į Briuselį R.T.Erdoganas žurnalistams sakė, kad Turkija neketina elgtis kaip „elgeta“, kad gautų narystę.

Briuselio ir Ankaros santykiai pašlijo po nepavykusio liepos mėnesio perversmo ir dar labiau pablogėjo per agitacinę kampaniją, ruošiantis balandžio 16-osios referendumui dėl R.T.Erdoganų galių išplėtimo.

Prieš referendumą, kurį laimėjo nedidele balsų persvara, R.T.Erdoganas kalbėjo apie mirties bausmės sugrąžinimą Turkijoje, nors dėl to šalis nebegalėtų siekti narystės ES.

Anksčiau šį mėnesį R.T.Erdoganas pareiškė, kad Briuselis neturi kitos išeities – tik atverti naujus „skyrius“ labai užsitęsusiose 2005 metais prasidėjusiose derybose dėl jo šalies stojimo į Bendriją.

Dauguma šalių, tarp jų ir Vokietija, nepritaria stojimo derybų su Turkija įšaldymui, bet Austrija griežtai pasisakė už narystės proceso stabdymą.

Atsakydama Turkija vetavo bet kokį NATO bendradarbiavimą su Aljansui nepriklausančia Austrija, nors antradienį pavyko susitarti, kaip iš dalies spręsti šią problemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas