Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai tęsia derybas dėl svarbiausių postų

Europos Sąjungos (ES) lyderiai antradienį grįžta prie derybų dėl svarbiausių institucijų vadovų postų. Konsultacijos prasidėjo sekmadienio vakarą, tačiau pirmadienį jose buvo padaryta pertrauka. Darbinė sesija Briuselyje turėtų prasidėti apie vidurdienį Lietuvos laiku.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai į viršūnių susitikimą atvyko su pasiūlymu, kad Komisijos vadovu taptų olandų socialdemokratas Fransas Timmermansas, bet tam pasipriešino dešinės pakraipos Europos liaudies partijai priklausantys politikai. Jie siekia, kad šios pareigos atitektų Vokietijos politikui Manfredui Weberiui, laimėjusiam partijos pirminius rinkimus, nes dešinieji gavo daugiausia balsų Europos Parlamento rinkimuose.

„Girdisi daug įvairių scenarijų. Didelis susiskaldymas, o lyderystės trūksta“, – BNS vėlų sekmadienio vakarą sakė su derybomis susijęs diplomatas.

ES vadovai taip pat svarsto, kas taps naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, Europos Parlamento pirmininku, užsienio politikos vadovu ir Europos centrinio banko pirmininku.

Lietuvai derybose atstovaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė žiniasklaidoje yra minima tarp kandidatų tapti Europos Vadovų Tarybos pirmininke.

D.Grybauskaitės galimybes menkina tai, kad ji yra nepartinė, tačiau kai kurie politikai ir diplomatai svarsto, kad ji galėtų tapti kompromisine figūra, ir būtų įvardyta kaip su dešiniaisiais susijusi politikė, nors formaliai ir nepriklausanti partijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito