Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 31 /13:41

ES: Nigerio pučistai bus atsakingi už visus išpuolius prieš ambasadas ir civilius

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad laikys Nigerio pučistus atsakingais už visus išpuolius prieš civilius gyventojus, diplomatinį personalą ir ambasadas po to, kai perversmą palaikantys demonstrantai surengė mitingą prie buvusios kolonijinės valdytojos Prancūzijos ambasados.

ES taip pat greitai ir ryžtingai įgyvendins Vakarų Afrikos regioninio bloko ECOWAS sprendimą taikyti Nigeriui ekonomines sankcijas, pareiškime teigė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Kaltina Prancūziją

Naujoji Nigerio chunta pirmadienį apkaltino buvusią kolonijinę valdytoją Prancūziją noru surengti karinę intervenciją ir sugrąžinti į valdžią nušalintą prezidentą Mohamedą Bazoumą.

„Ieškodama kelių ir būdų surengti karinę intervenciją Nigeryje, Prancūzija, bendrininkaujant kai kuriems nigeriečiams, surengė susitikimą su Nigerijos nacionalinės gvardijos štabo viršininku, kad gautų būtiną politinį ir karinį leidimą“, – sakoma per nacionalinę televiziją perskaitytame pareiškime.

Kitame pareiškime pučistai apkaltino neįvardytos Vakarų ambasados saugumo tarnybas, esą jos sekmadienį Niamėjuje panaudojo ašarines dujas prieš perversmą remiančius demonstrantus.

Pučistai nurodė, kad po šio incidento šeši žmonės buvo paguldyti į ligoninę.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pažadėjo imtis neatidėliotinų veiksmų, jei Nigeryje būtų užpulti Prancūzijos piliečiai ar interesai. Tai buvo pasakyta po to, kai tūkstančiai Nigerio gyventojų mitingavo prie Prancūzijos ambasados.

Kai kurios buvusios kolonijos Afrikoje tebėra labai priešiškai nusiteikusios Prancūzijos atžvilgiu, o dėl vis didėjančios Maskvos ir Pekino įtakos šiame žemyne jis vėl tampa diplomatinių mūšių lauku.

Nigeris yra vienas iš paskutinių Prancūzijos sąjungininkų nestabiliame ir nesaugiame Sachelio regione.

Šių metų pradžioje Prancūzija, atsižvelgdama į Bamako chuntos lyderio reikalavimus, nutraukė kovos su džihadistais operacijas su Nigeriu besiribojančiame Malyje ir išvedė iš jo savo pajėgas.

Paryžius dar laiko 1,5 tūkst. karių Nigeryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas