Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES priekaištauja Lenkijai dėl pakeistos prieštaringai vertinamo įstatymo versijos

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareiškė, kad tebėra labai susirūpinusi dėl Lenkijos pakoreguoto įstatymo, kuris, kaip teigiama, yra nukreiptas prieš opoziciją.
Lenkijos parlamento sesija
Lenkijos parlamento sesija / „Zuma press“/„Scanpix“

Lenkija – su Rusijos invazija kovojančios Ukrainos kaimynė ir tvirta jos sąjungininkė – gegužės pabaigoje nusprendė įsteigti komitetą, turintį tirti, ar politikai nebuvo pasidavę Rusijos įtakai.

Briuselis ėmėsi teisinių veiksmų prieš Varšuvą dėl šio įstatymo, pagal kurį, jei jis būtų likęs galioti, kaltais pripažintiems asmenims būtų uždraudžiama 10 metų eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės finansais ir įslaptinta informacija.

Kritikai teigė, kad likus vos keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų įvesta priemonė bus naudojama prieš opozicijos lyderį Donaldą Tuską. Jo partija net pavadino įstatymą „Lex Tusk“ („Tusko įstatymu“), nes, anot jų, toks yra tikrasis tikslas.

Dėl išsakytos kritikos prezidentas Andrzejus Duda skubiai pasiūlė pataisų įstatymui, o trečiadienį jau pataisytą įstatymą pasirašė.

Pagal jį asmeniui, kuris, komisijos sprendimu, buvo paveiktas Rusijos, nebus uždrausta eiti viešųjų pareigų. Vietoje to komisija paskelbs pareiškimą, kad šis asmuo buvo veikiamas Rusijos, todėl negalima užtikrinti, kad jis deramai dirbs viešojo intereso labui.

Tačiau Europos Komisijos atstovė spaudai Anitta Hipper sakė, kad ES vykdomoji institucija jau pranešė Varšuvai, jog net jei įstatymo pakeitimais siekiama patobulinimų, šis įstatymas ir toliau kelia didelį susirūpinimą.

Ji pridūrė, kad vis dar kyla klausimų dėl „atitikties ES teisei, kai komitetas pradės veikti ir pradės patikrinimus“.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2015 metais Lenkijos valdantieji konservatoriai nesutaria su Briuseliu dėl teiginių, kad Varšuva nevisiškai laikosi ES teisės aktų, ypač susijusių su teismų sistema.

D.Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, meta rimtą iššūkį valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) prieš vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai