Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES: PSO ataskaita apie COVID-19 pandemijos ištakas – tik pirmasis žingsnis

Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaita apie COVID-19 pandemijos ištakas yra „naudingas pirmasis žingsnis“, bet reikia toliau aiškintis, kaip koronavirusas persimetė žmonėms, antradienį pareiškė Europos Sąjunga.
Vakcinos nuo COVID-19
Vakcinos nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

Šis komentaras buvo paskelbtas PSO išleidus ilgai atidėliotą ataskaitą apie pandemijos pradžią, kurią naujienų agentūra AFP gavo dar prieš ją paskelbiant.

„Apgailestaujame, kad tyrimo pradžia vėlavo, buvo atidėliojama pasiųsti ekspertus, o ankstyvųjų mėginių ir susijusių duomenų prieinamumas buvo ribotas, bet manome, kad iki šiol atliktas darbas ir šiandien paskelbta ataskaita yra naudingas pirmasis žingsnis“, – sakoma 27 šalių Bendrijos pranešime.

ES narės pabrėžė, kad reikia atlikti „tolesnį darbą, kad būtų ištirta viruso kilmė ir jo perdavimo žmonių populiacijai kelias“.

Bendrijos pranešime konkrečiai neįvardijama Kinija – šalis, kurioje pirmiausiai buvo aptiktas naujasis koronavirusas – tačiau raginama „visas adekvačias tarnybas“ padėti tolesniems tyrimo etapams, kad „būtų užpildytos bet kokios duomenų, reikalingų tolesniam tyrimui, spragos“.

Ataskaita apie COVID-19 ištakas buvo paskelbta vėliau nei tikėtasi, nes dėl diplomatinių ginčų strigo PSO pastangos pasiųsti ekspertus į Uhaną – Kinijos miestą, kuriame buvo užfiksuotas pirmasis naujosios ligos protrūkis.

Ekspertų grupė ten atvyko tik sausio 14-ąją, praėjus daugiau nei metams po pranešimų apie nustatytus pirmuosius užsikrėtimo atvejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas