Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 11 /21:15

ES ragina atlikti nepriklausomą tyrimą dėl „al Jazeera“ žurnalistės nužudymo

Europos Sąjunga trečiadienį pasmerkė palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą ir pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl jos žūties aplinkybių.
Shireen Abu Akleh
Shireen Abu Akleh / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atitinkamas ES Išorės veiksmų tarnybos (EIVT) pareiškimas paskelbtas po to, kai buvo nušauta ši televizijos „al Jazeera“ reporterė, rengusi reportažą apie Izraelio reidą palestiniečių stovykloje okupuotame Vakarų Krante.

„Europos Sąjunga griežtai smerkia „al Jazeera“ palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą okupuotame Vakarų Krante“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame priduriama: „Labai svarbu, kad kuo greičiau būtų atliktas išsamus ir nepriklausomas tyrimas, siekiant išaiškinti visas šių įvykių aplinkybes, o kaltininkus patraukti atsakomybėn.“

„Nepriimtina kėsintis į žurnalistus jiems atliekant savo darbą. Konfliktines situacijas nušviečiantiems žurnalistams visada turi būti užtikrintas saugumas ir apsauga“, – nurodė EIVT.

Briuselio pareiškime niekam nepriskiriama kaltė dėl incidento.

51 metų reporterės darbdavys, Katare įsikūręs naujienų tinklas „al Jazeera“, apkaltino Izraelio pajėgos ją sąmoningai ir „šaltakraujiškai“ nušovus.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas savo ruožtu pareiškė, jog „tikėtina“, kad „ginkluoti palestiniečiai, kurie tuo metu beatodairiškai šaudė, yra atsakingi už tragišką žurnalistės žūtį“.

Įvykio vietoje dirbęs naujienų agentūros AFP fotografas pranešė girdėjęs, kaip Izraelio pajėgos šaudė tame rajone, o paskui pamatė ant žemės gulėjusį žurnalistės kūną. Pasak fotografo, ginkluotų palestiniečių tuomet nebuvo matyti toje vietovėje.

JT žmogaus teisių biuras pareiškė esąs „pasibaisėjęs“ televizijos „al Jazeera“ veteranės reporterės nužudymu Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir pareikalavo skaidriai ištirti šį incidentą.

„Esame pasibaisėję žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymu, jai nušviečiant Izraelio karinę operaciją palestiniečių Džanine“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė JT žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet biuras.

„Raginame atlikti nepriklausomą ir skaidrų tyrimą dėl jos nužudymo. Nebaudžiamumas turi liautis“, – priduriama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas