Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES teigia, kad derybose dėl Irano branduolinės programos „reikalinga pertrauka“

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pareiškė, kad jos pirmininkaujamose derybose dėl 2015 metų Irano branduolinio susitarimo atnaujinimo turėtų būti padaryti pertrauka.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Tai buvo pareikšta praėjus kelioms dienoms po to, kai derybas apsunkino nauji Rusijos reikalavimai.

„Dėl išorinių veiksnių Vienos derybose reikalinga pertrauka“, – tviteryje parašė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir pridūrė, kad „galutinis tekstas iš esmės yra parengtas ir yra ant stalo“.

Dabartinį derybų ratą lapkričio pabaigoje pradėjo Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas ir Rusija, o JAV derybose dalyvauja netiesiogiai.

Derybų tikslas – atgaivinti 2015 metais pasiektą Bendrą visapusišką veiksmų planą, kuris pradėjo byrėti, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais pasitraukė iš susitarimo.

Rusija praėjusią savaitę pareiškė reikalaujanti garantijų, kad Vakarų sankcijos, įvestos jos ekonomikai po invazijos į Ukrainą, neturės įtakos jos prekybai su Iranu.

Kaip ir pirminio susitarimo atveju, buvo tikėtasi, kad Maskva atliks tam tikrą vaidmenį įgyvendinant bet kokį naują susitarimą, pavyzdžiui, priimdama iš Irano sodrinto urano siuntas.

Penktadienį J.Borrellis pridūrė, kad „toliau palaikys ryšius su visais susitarimo dalyviais ir JAV, kad būtų išspręsta dabartinė situacija ir pasiektas susitarimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas