Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES tęsia teisinį procesą prieš Vengriją dėl susidorojimo su NVO

Europos Sąjunga trečiadienį pranešė pradėjusi antrą etapą teisiniame procese prieš Vengriją dėl jos valdžios susidorojimo su užsienio remiamomis pilietinės visuomenės grupėmis, pasak kritikų, pirmiausia su JAV milijardieriumi George'u Sorosu.
George'as Sorosas
George'as Sorosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žengiamas naujausias žingsnis jau kurį laiką trunkančioje konfrontacijoje tarp Briuselio ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, kuris dažnai užsipuola G.Sorosą dėl jo tariamos paramos nekontroliuojamai migracijai ir nuolat jį vadina „visuomenės priešu“.

Europos Komisija pranešė perėjusi prie antrojo pažeidimų procedūros etapo, kadangi Budapešto atsakas į liepą pradėtus teisinius veiksmus buvo nepakankamas.

„Atidžiai išnagrinėjusi Vengrijos pateiktus paaiškinimus, Europos Komisija padarė išvadą, kad į jos rimtus nerimavimus nebuvo atsižvelgta“, – sakoma komisijos pareiškime.

Dabar Vengrija turi per mėnesį atsižvelgti į EK pastabas arba jai gali tekti stoti prieš Bendrijos aukščiausios instancijos teismą, nurodė Komisija.

ES vykdomoji institucija priminė, kad ji veda bylą prieš Budapeštą dėl naujo finansinę paramą iš užsienio gaunančių NVO (nevyriausybinių organizacijų) įstatymo, kuris, pasak Briuselio, yra diskriminuojantis ir neproporcingai apriboja užsienio finansinę paramą nevyriausybinėms organizacijoms.

Savo interneto svetainėse, pranešimuose žiniasklaidai ir kitose publikacijose jos taip pat turi nurodyti esančios „užsienio finansuojamos organizacijos“.

Birželio mėnesį Vengrijos parlamento priimtas įstatymas įpareigoja nevyriausybines organizacijas, per metus iš užsienio gaunančias daugiau nei 24 tūkst. eurų paramos, užsiregistruoti „užsienio finansuojamomis organizacijomis“. Priešingu atveju joms gali tekti nutraukti savo veiklą.

Savo interneto svetainėse, pranešimuose žiniasklaidai ir kitose publikacijose jos taip pat turi nurodyti esančios „užsienio finansuojamos organizacijos“.

Pasak V.Orbano vyriausybės, šia priemone vyriausybė siekia padidinti skaidrumą ir kovoti su pinigų plovimu bei terorizmo finansavimu.

Komisija taip pat pareiškė, kad „Vengrija pažeidžia laisvės jungtis į asociacijas ir privataus gyvenimo bei duomenų apsaugos teises“, numatytas ES sutartyse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

„Vengrija per mėnesį privalo atsižvelgti į šią argumentuotą nuomonę. Jeigu Vengrijos atsakas į šią argumentuotą nuomonę nebus patenkinamas, Komisija gali perduoti šią bylą Europos Teisingumo Teismui“, – nurodė EK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas