Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 16 /18:30

ES užsienio politikos vadovas žada priešintis Rusijai, varžyti ir dirbti su ja

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį išdėstė bloko planą dėl stabilesnių santykių su Rusija kūrimo, bet įspėjo, kad ryšiai su Maskva atrodo blogėsiantys.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes manome, kad partnerystės atnaujinimas, leisiantis mums realizuoti visą artimo bendradarbiavimo su Rusija potencialą, yra tolimoje perspektyvoje, todėl ES reikia žiūrėti realistiškai ir ruoštis tolesniam santykių su Rusija blogėjimui“, – pareiškė J.Borrellis.

„ES tuo pačiu metu priešinsis Rusijai, varžys ją ir dirbs su ja, remdamasi tvirtu bendru Rusijos tikslų supratimu ir principingo pragmatizmo požiūriu“, – sakė J.Borrellis, pateikdamas naują ataskaitą, kurioje išdėstyta „labiau nuspėjamų ir stabilesnių santykių“ su Kremliumi strategija.

27 valstybių Bendrijos santykiai su Rusija nusmuko į rekordines žemumas, ES įvedus sankcijų Maskvai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno suėmimo, o Maskvai atsakius sankcijomis prieš Briuselio pareigūnus.

ES lyderiai, kurie aptars šią ataskaitą kitą savaitę vyksiančiame viršūnių susitikime, siekia suderinti bendrą požiūrį į savo milžinišką kaimynę Rytuose, nepaisant nesutarimų tarp kai kurių bloko narių, kaip elgtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Vėl ir vėl Europos Sąjunga demonstruoja vienybę, nepaisant Rusijos pastangų mus suskaldyti, ir ši vienybė išlieka mūsų didžiausias turtas, ir ji turi būti dar tvirtesnė“, – kalbėjo J.Borrellis.

„Piktavališki veiksmai“

Pasak J.Borrellio, valstybės narės „turės suprasti, kad jos negali po vieną sudarinėti dvišalių susitarimų su Rusija“.

ES strategija Rusijos atžvilgiu buvo pristatyta JAV prezidentui Joe Bidenui sėdus ilgai lauktų derybų su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu Šveicarijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno ir Vladimiro Putino susitikimas Ženevoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno ir Vladimiro Putino susitikimas Ženevoje

J.Bidenas, į derybas atvykęs po susitikimų su savo sąjungininkais Briuselyje, pažadėjo nustatytai aiškias „raudonas linijas“ Rusijos lyderiui V.Putinui, kad Maskva baigtų savo agresyvų elgesį.

V.Putinas į susitikimą Ženevoje vyko teigdamas, kad Maskva paprasčiausiai meta iššūkį JAV hegemonijai. Tai papildo jo pastangas propaguoti „daugiaašį pasaulį“, suartinusias Rusiją ir tikriausiai dar galingesnę JAV priešininkę – Kiniją.

ES ataskaitoje sakoma, kad Bendrija toliau atvirai kalbės su Rusija apie žmogaus teisių pažeidimus toje šalyje ir jos kišimąsi užsienyje, įskaitant kaimynines valstybes, tokias kaip Ukraina.

„ES ir toliau tinkamai reaguos į Rusijos vyriausybės piktavališkus veiksmus, įskaitant hibridines grėsmes, ir sieks apriboti išteklius, kuriuos Rusijos vyriausybė gali panaudoti savo ardomajai užsienio politikai vykdyti“, – sakoma pareiškime.

Jame nurodoma, kad siekiant suvaldyti Maskvą, blokui reikia padidinti savo atsparumą ir siekti, kad „būtų geriau išnaudotas mūsų perėjimo prie [atsinaujinančių] energijos šaltinių suteikiamas svertas“, Bendrijai siekiant mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro, kuriuo remiasi Rusijos ekonomika.

Tačiau atskaitoje taip pat įvardintos kelios sritys – nuo klimato kaitos iki Irano branduolinio susitarimo – kuriose ES galėtų siekti bendradarbiavimo su Maskva.

„ES ir toliau skatins žmonių tiesioginius tarpusavio ryšius, be kita ko, supaprastindama vizų režimą tam tikriems Rusijos piliečiams, ir taip pat padidins paramą Rusijos pilietinei visuomenei bei žmogaus teisių gynėjams“, – nurodoma joje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai