Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 01 /14:00

ES užsienio reikalų vadovas teigė griežtai smerkiantis smurtą Sakartvele

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) trečiadienį pasmerkė Sakartvelo saugumo pajėgų smurtą prieš demonstrantus, protestuojančius prieš naują įstatymą, kurį kritikuoja ir ES.
STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

„Griežtai smerkiu smurtą prieš protestuotojus Sakartvele, kurie taikiai demonstravo prieš įstatymą dėl užsienio įtakos“, – sakė J. Borrellis socialiniame tinkle „X“.

Pabrėždamas šalies, kaip ES narės kandidatės, statusą, jis paragino Sakartvelo vyriausybę „užtikrinti teisę į taikius susirinkimus. Jėgos naudojimas juos numalšinti yra nepriimtinas“.

Sakartvele proeuropietiškų pažiūrų demonstrantai trečiadienį pastatė barikadas prie parlamento po to, kai policija panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas prieš tūkstančius protestuotojų, anksčiau pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Nuo balandžio vidurio, kai valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ vėl ėmėsi planų priimti vertinamą „užsienio agentų“ įstatymą, kuris, anot kritikų, primena Rusijos teisės aktus, naudojamus valdžios oponentams nutildyti, Juodosios jūros Kaukazo valstybę apėmė masiniai antivyriausybiniai protestai prieš

Antradienio vakarą riaušių policijos pareigūnai brutaliai įsiveržė į taikų mitingą, panaudodami ašarines dujas, gumines kulkas ir vandens patrankas, sumušė ir suėmė dešimtis žmonių.

Keli žmonės, įskaitant opozicijos politikus, pranešė, kad per šį naujausią mitingą, kuris tęsėsi iki ankstyvo trečiadienio ryto, juos sumušė riaušių policija. Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad buvo suimti 63 žmonės.

Ministerija teigė, kad policija panaudojo „teisėtą jėgą“ tik po to, kai protestas „peraugo į smurtą ir demonstrantai pradėjo žodinę ir fizinę konfrontaciją su pareigūnais“.

Tikimasi, kad trečiadienio vakarą protestuotojai vėl susirinks.

Neramumai kilo prieš spalį vyksiančius parlamento rinkimus, kurie laikomi demokratijos išbandymu Sakartvele, praėjus trims dešimtmečiams po nepriklausomybės atgavimo žlugus Sovietų Sąjungai.

ES teigė, kad jei siūlomi teisės aktai būtų priimti, jie pakenktų ilgalaikiam Tbilisio siekiui prisijungti prie ES.

J.Borrellis ir už santykius su bloko kaimynėmis atsakingas eurokomisaras Oliveris Varhelyi (Oliveris Varhelijus) ankstesnį balsavimą Sakartvelo parlamente dėl įstatymo projekto pavadino didelį nerimą keliančiu įvykiu.

„Galutinis šio teisės akto priėmimas neigiamai paveiktų Sakartvelo pažangą siekiant narystės ES. Šis įstatymas neatitinka pagrindinių ES normų ir vertybių“, – sakoma bendrame jų pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas