Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES viršūnių susitikime sutarta nagrinėti migrantų išlaipinimo platformų perspektyvas

Siekiant uždaryti nelegalios migracijos kelius ir užkirsti kelią žmonių žūčiai būtinas naujas požiūris, pagrįstas bendrais Europos Sąjungos šalių veiksmais dėl išgelbėtų žmonių priėmimo, sakoma Briuselyje vykstančio ES viršūnių susitikimo nutarime.
Giuseppe Conte ES viršūnių susitikime
Giuseppe Conte ES viršūnių susitikime / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italijos premjeras Giuseppe Conte, vadovaujantis vos prieš mėnesį suformuotai antiimigracinei vyriausybei, vetavo bendras visos susitikimo darbotvarkės išvadas, kol priešaušriu pagaliau buvo patenkinti jo reikalavimai.

Italija pastarosiomis savaitėmis neįsileido kelių migrantų laivų ir tokiu būdu išprovokavo naują politinį ginčą, praėjus trejiems metams nuo didžiausios visų laikų ES migracijos krizės pradžios.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs migrantai Graikijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs migrantai Graikijoje

„Šiandien Italija jau ne viena. Mes patenkinti“, – po devynias valandas trukusių „tulžingų“ derybų žurnalistams pasakė buvęs teisės profesorius G.Conte, kuris politikos scenoje iki pastarojo meto buvo beveik nežinomas.

28 lyderiai sutiko svarstyti „išlaipinimo platformų“ steigimą už bloko ribų, labiausiai tikėtina – Šiaurės Afrikoje, siekiant atimti migrantams norą lipti į kontrabandininkų laivelius ir plaukti į Europą.

„Atsižvelgdama į tai Europos Vadovų Taryba ragina Europos Sąjungos Tarybą ir Europos Komisiją nedelsiant išnagrinėti koncepciją dėl regioninių išlaipinimo platformų, glaudžiai bendradarbiaujant su atitinkamomis trečiosiomis šalimis ir, taip pat, su Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdyba (UNHCR) bei Tarptautine migracijos organizacija (TMO)", – pažymima dokumente.

Jame akcentuojama, kad šios platformos turi funkcionuoti individualiais metodais ir visiškai laikantis tarptautinės teisės.

Šalys narės taip pat galėtų – tačiau tik savanoriškai – savo teritorijose steigti migrantų dokumentų tvarkymo centrus, kuriuose būtų aiškinamasi, ar sugrąžinti žmones į jų šalis kaip ekonominius migrantus, ar priimti kaip pabėgėlius sutinkančiose valstybėse.

Šiuose centruose „greita ir patikima identifikacija visiškai palaikant ES sudarytų sąlygas atskirti neteisėtai atvykusius migrantus, kurie turėtų būti sugrąžinti, nuo asmenų, kuriems reikia tarptautinės apsaugos, kuriems taikomas solidarumo principas“, sakoma nutarime.

„Visos priemonės turint omenyje tokius kontroliuojamus centrus, įskaitant perkėlimą ir paskirstymą, vykdomos savanorišku pagrindu, nekenkiant Dublino taisyklių reformai“, – pabrėžiama viršūnių susitikimo priimtose išvadose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas