Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 23 /14:33

ES vyriausiasis diplomatas ragina suteikti Gazos Ruožui daugiau ir greitesnės pagalbos

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį paragino sparčiau tiekti pagalbą Gazos Ruožui ir sakė, kad blokas svarsto galimybę paraginti Izraelio veiksmus prieš islamistų grupuotę „Hamas“ sustabdyti dėl humanitarinių priežasčių.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Svarbu yra daugiau, greičiau, ir, ypač, įvežti pagrindinius dalykus, kad vandens ir elektros tiekimas būtų atkuriamas“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė J. Borrellis.

Pasak jo, kelių dešimčių humanitarinę pagalbą pristačiusių sunkvežimių, kurie į anklavą buvo įleisti iš Egipto, nepakanka, o ypač reikia kuro elektrai gaminti bei geriamojo vandens.

J. Borrellis teigė, kad ministrai aptars Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) raginimus paskelbti humanitarines paliaubas ir kad šis klausimas bus svarstomas ketvirtadienį vyksiančiame susitikime.

„Asmeniškai manau, jog humanitarinė pauzė reikalinga tam, kad humanitarinė pagalba galėtų atvykti ir būti paskirstyta, matant, kad pusė Gazos Ruožo gyventojų išsikraustė iš savo namų“, – kalbėjo J. Borrellis.

Jis sakė, kad „Hamas“ raketų atakos iš Gazos Ruožo turi būti nutrauktos, o įkaitai turi būti paleisti: „Tai yra bet kokio žingsnio deeskalacijos link dalis.“

27 ES šalių pozicijos Izraelio ir palestiniečių atžvilgiu išsiskiria.

Smurto bangos, kilusios po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio ir Izraelio atsakomųjų veiksmų prieš Gazos Ruožą, fone būta prieštaringų pranešimų.

Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky (Janas Lipavskis) suabejojo, ar įmanoma pasiekti laikinas paliaubas su Gazos Ruožą valdančia džihadistų grupuote.

„Gazos ruožą kontroliuoja teroristinė organizacija, kasdien siunčianti raketas ir įvykdžiusi barbarišką išpuolį prieš Izraelio teritoriją, – sakė jis. – Taigi kyla klausimas, kaip turėtų būti sudarytos tokios paliaubos; jas turi sudaryti abi pusės.“

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 200 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir jau žuvo daugiau kaip 4 650 palestiniečių, daugiausia civilių, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

Pareigūnai teigė, kad per naktį iš šeštadienio į sekmadienį ypač smarkiai nukentėjo centrinis Deir al Balos miestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas