Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje mokytoją nušovęs paauglys nuteistas kalėti 9 metus

Tartu apygardos teismas antradienį skyrė devynerius metus kalėjimo 16-mečiui, kuris pernai spalį šalies pietuose esančio Viljandžio miesto mokykloje nušovė mokytoją.
Nušauta mokytoja Ene Sarap
Nušauta mokytoja Ene Sarap / ELMO Riig / SAKALA nuotr.
Temos: 3 Paauglys Estija Tartu

Teismas pripažino paauglį kaltu dėl tyčinio nužudymo ir neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.

Teismas taip pat iš dalies patenkino dviejų nužudytos mokytojos artimųjų ieškinius ir nurodė žudiko tėvams kiekvienam iš jų sumokėti po 5 tūkst. eurų.

Mokytoja buvo nušauta iš vaikino tėvui priklausiusio registruoto revolverio. Tuo metu klasėje buvo dar keturi moksleiviai

Teismas pažymėjo, kad kaltinamasis nužudymą įvykdė tyčia ir keliskart kitų moksleivių akivaizdoje šovė į mokytoją, kai ši stovėjo atsisukusi nugara į klasę.

Pasak teismo, kaltinamojo veiksmų ciniškumą rodo faktas, kad nužudęs mokytoją jis užrakino klasės duris, neleisdamas moksleiviams išeiti, ir vėl užtaisė šaunamąjį ginklą.

„Nors kaltinamasis išreiškė apgailestavimą, savo pasisakymuose jis taip pat išsakė nepagrįstai nepagarbų požiūrį mokytojos atžvilgiu. Mėgindamas pateisinti savo veiksmus, kaltinamasis taip pat tvirtino, kad taip pasielgti jį privertė balsai jo galvoje, liepę jam nužudyti mokytoją“, – nurodė teismas.

Teismo proceso metu prokurorė sakė, kad atsižvelgiant į paauglio įvykdyto nusikaltimo sunkumą, jam turėtų būti skirta maksimali įstatymo numatyta bausmė.

Ji paprašė teismo priimti apkaltinamąjį nuosprendį ir skirti žudikui 10 metų kalėjimo bausmę.

Prokurorė sakė, kad teismo išnagrinėti įrodymai patvirtina, kad kaltinamasis įvykdė nusikaltimą pagal iš anksto parengtą ir gerai apgalvotą planą, o mokytoja, kurią jis nužudė, nesuteikė preteksto imtis prieš ją smurtinių veiksmų ir neprovokavo kaltinamojo nei nužudymo dieną, nei anksčiau.

Prokurorės nuomone, nėra jokių kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių, kadangi jo atgaila negaili būti laikoma nuoširdžia.

Kaltinamojo advokatas sakė, jog nors yra aišku, kad nusikaltimą įvykdė jo ginamasis, mokytojos elgesys su paaugliu buvo užgaulus, ir jis įvykdė nusikaltimą dėl ilgalaikio emocinio streso.

Advokatas nesutiko su prokuroro nuomone, kad kaltinamasis iš anksto suplanavo šį nusikaltimą.

Paauglys, kuriam nusikaltimo įvykdymo metu buvo 15 metų, pernai spalio 27 dieną Palalino gimnazijoje, kurios 9-oje klasėje mokėsi, per pamoką nušovė 56 metų vokiečių kalbos mokytoją Ene Sarap.

Mokytoja buvo nušauta iš vaikino tėvui priklausiusio registruoto revolverio. Tuo metu klasėje buvo dar keturi moksleiviai.

Tai buvo pirmasis tokio pobūdžio išpuolis Estijos mokykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito