Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 08 /16:34

Estijos premjeras ir NATO vadovas aptarė atsitiktinį raketos paleidimą

Estijos premjeras Juri Ratas ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį telefonu aptarė ankstesnę dieną Estijos oro erdvėje įvykusį incidentą, kai Ispanijos oro pajėgų naikintuvas „Eurofighter“ per klaidą paleido kovinę raketą.
Estijos premjeras Juri Ratas
Estijos premjeras Juri Ratas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pasakiau NATO generaliniam sekretoriui, kad tai yra rimtas incidentas, ir kad mes, estai, suprantama, esame susirūpinę. Ačiū Dievui, kad, mūsų žiniomis, per incidentą niekas nenukentėjo“, – premjero žodžius citavo jo atstovai.

„Paprašiau NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, kad NATO labai rimtai įvertintų vakarykštį incidentą ir greitai išsiaiškintų visas detales. Be abejo, mūsų institucijos prie to prisidės kaip įmanoma“, – nurodė vyriausybės vadovas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime

„Generalinis sekretorius patvirtino man, kad NATO ir glaudžiai su oro erdvės patruliavimu susiję sąjungininkai padarys tą patį. NATO oro erdvės patruliavimo misija yra svarbi užtikrinant Estijos ir viso Aljanso saugumą“, – pridūrė jis.

J.Ratas ir J.Stoltenbergas taip pat aptarė liepos mėnesį įvykusio NATO viršūnių susitikimo rezultatus ir priėjo išvadą, kad Aljansui svarbu ir toliau didinti išlaidas gynybai. Estija šiuo metu skiria šiai sričiai daugiau kaip 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto.

Ispanija apgailestauja

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles Fernandez trečiadienį kalbėdamasi su Estijos gynybos ministru Juriu Luiku sakė, kad labai apgailestauja dėl ankstesnę dieną įvykusio incidento, kai vienas Estijos oro erdvėje patruliavęs Ispanijos naikintuvas „Eurofighter“ atsitiktinai paleido raketą „oras-oras“.

„Aptarėme incidento aplinkybes ir susitarėme glaudžiai bendradarbiauti, kad surastume raketą ir ištirtume šį incidentą“, – J.Luiko žodžius citavo jo atstovai.

Abu ministrai pabrėžė, kad NATO vykdoma Baltijos šalių oro policijos misija yra labai svarbi užtikrinant Aljanso saugumą, todėl ją būtina tęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas