Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos premjerės partija laimėjo parlamento rinkimus

Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas centro dešinės Reformų partija sekmadienį didele persvara laimėjo visuotinius rinkimus, surinkusi 31,6 proc. balsų prieš 16 proc. Kraštutinių dešiniųjų EKRE, rodo beveik išsamūs rezultatai.
Temos: 2 Estija Kaja Kallas

Norėdama likti valdžioje, Reformų partija vėl turės sudaryti koaliciją su viena ar keliomis partijomis, patekusiomis į 101 vietos Baltijos valstybės parlamentą.

Centro partija surinko 14,7 proc. balsų, „Estija 200“ – 13,5 proc., socialdemokratai – 9,4 proc., partija „Isamaa“ („Tėvynė“) – 8,3 proc.

„Tai daug geriau, nei tikėjomės, – žurnalistams sakė K.Kallas. – Mes atmetėme galimybę sudaryti koaliciją su EKRE, ir aš laikausi savo žodžių.“

Reformų partija yra centro dešinioji liberalų partija, patraukli verslo savininkams ir jauniems specialistams.

Ji pažadėjo padidinti karines išlaidas bent iki 3 proc. BVP, sušvelninti mokesčius verslui ir nori priimti įstatymą, kuriuo būtų patvirtinta tos pačios lyties asmenų civilinė partnerystė.

K.Kallas neseniai AFP sakė: „Remiame atvirą, draugišką, vakarietiškai mąstančią, europietišką, sumanią šalį.“

„Didžiausias mano konkurentas mano, kad neturėtume padėti Ukrainai, kad neturėtume remti Ukrainos ir turėtume žiūrėti tik savų interesų“, – pridūrė ji.

1,3 mln. gyventojų turinti šalis, kuri ribojasi su Rusija ir yra Europos Sąjungos bei NATO narė, per pastaruosius metus vadovavo tarptautiniams raginimams suteikti didesnę karinę pagalbą Ukrainai, kad ji galėtų atremti Maskvos invaziją.

Estijos karinė parama Ukrainai šiuo metu sudaro daugiau kaip 1 proc. BVP – tai didžiausias indėlis tarp visų šalių, skaičiuojant pagal ekonomikos dydį.

Kalbėdama apie pagalbą Ukrainai, K. Kallas sekmadienį sakė: „Manau, kad turint tokį stiprų mandatą, tai nepasikeis.“

„Kitos partijos, išskyrus EKRE ir galbūt Centro, pasirinko tą pačią liniją. Todėl manau, kad čia galime rasti bendrą kalbą“, – pridūrė ji.

VIDEO: Estijos parlamento rinkimuose – premjerės Kajos Kallas partijos pergalė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas