Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 22 /17:11

Estijos prezidentas patvirtino naująją vyriausybę

Estijos prezidentas Alaras Karis pirmadienį patvirtino naująją šalies vyriausybę.
Pavel Golovkin / AP
Pavel Golovkin / AP
Temos: 1 Estija

„Jei kas nenori tapti ministru, dabar yra paskutinė galimybė tai pasakyti“, – juokavo A. Karis, prieš pasirašydamas dokumentą dėl vyriausybės patvirtinimo.

Prezidentas sakė besitikintis „daugiau dialogo tarp Estijos vyriausybės ir žmonių, taip pat tarp koalicijos ir opozicijos“.

Jis taip pat sakė, kad žmonės nori sąžiningų paaiškinimų, ką ir kodėl vyriausybė daro, kad įgytų saugumo jausmą.

„Žinome, kad mokesčiai ir asmeninis žmonių dalyvavimas didės, bet kartu tikimės ir suprantamo valdžios pagrindimo“, – kalbėjo jis per ceremoniją prezidentūroje.

Rygikogas anksčiau pirmadienį suteikė Reformų partijos atstovui Kristenui Michalui įgaliojimus formuoti vyriausybę.

Už įgaliojimų suteikimą K. Michalui nubalsavo 64 parlamentarai, prieš buvo 27 parlamento nariai.

Opozicijos parlamentarams buvo suteikta galimybė užduoti klausimus, jie taip pat kritikavo koalicijos susitarimą, ypač dėl siūlomo mokesčių padidinimo.

K. Michalas sakė, kad to reikia gynybos ir vidaus saugumo sumetimais, mat dėl Rusijos invazijos į Ukrainą išaugęs grėsmės lygis Estijai.

Nauja vyriausybė formuojama Kajai Kallas (Kajai Kalas), premjero poste dirbusiai pusketvirtų metų, įteikus atsistatydinimo pareiškimą prezidentui. Šį žingsnį jį žengė todėl, kad buvo nominuota į Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai postą.

Dėl šio premjerės žingsnio automatiškai atsistatydino trijų partijų ministrų kabinetas, kurį sudarė jos centro dešinioji Reformų partija, Socialdemokratų partija ir liberalioji „Estija 200“.

Naujoje vyriausybėje Reformų partijai atiteko premjero, finansų, klimato, gynybos, socialinės apsaugos, kultūros bei ekonomikos ir pramonės ministrų portfeliai.

Premjero postą užims K. Michalas, Finansų ministerijai vadovaus Jurgenas Ligi (Jurgenas Ligis), prie Klimato ministerijos vairo stos Yoko Alender (Joko Alender), Gynybos ministerijai toliau vadovaus Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras), Socialinės apsaugos – Signe Riisalo (Signė Rysalo), Kultūros – Heidy Purga (Heidi Purga), o ekonomikos ir pramonės klausimais rūpinsis Erkki Keldo (Erkis Keldas).

„Estija 200“ vyriausybėje turės užsienio reikalų, švietimo ir mokslo bei teisingumo ir skaitmeninių technologijų ministrų portfelius. 

Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna) toliau dirbs URM vadovu, Kristina Kallas (Kristina Kalas) liks prie Švietimo ir mokslo ministerijos vairo, o Liisa-Ly Pakosta (Lysa Li Pakosta) taps teisingumo ir skaitmeninių technologijų ministre. 

Socialdemokratams atiteko vidaus reikalų, sveikatos apsaugos, regionų plėtros ir žemės ūkio bei infrastruktūros ministrų portfeliai.

Lauri Laanemets (Lauris Lenemetsas) toliau vadovaus VRM, Riina Sikkut (Ryna Sikut) – Sveikatos apsaugos ministerijai, Piret Hartman toliau rūpinsis regionų plėtra ir žemės ūkiu, o Vladimirui Svetui atiteks infrastruktūros ministro kėdė.

Reformų partijos valdyba K. Michalą savo kandidatu į ministrus pirmininkus paskelbė birželio 29-ąją. K. Michalas taip pat sieks Reformų partijos pirmininko posto, kai rugsėjo 8-ąją vyks partijos Generalinė asamblėja.

Vyriausybės narių prisaikdinimo ceremonija planuojama antradienio rytą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus