Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos žydų bendruomenė sustabdė savo narystę Tautinių mažumų kultūros taryboje

Estijos žydų bendruomenė nusprendė sustabdyti savo narystę Tautinių mažumų kultūros taryboje, taip protestuodama prieš Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) politiko Ruubeno Kaalepo paskyrimą į Integracijos fondo stebėtojų tarybą, penktadienį pranešė estų dienraštis „Postimees“.
Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) politikas Ruubenas Kaalepas
Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) politikas Ruubenas Kaalepas / „Postimees“/„Scanpix“

Estijos žydų bendruomenės teigimu, R.Kaalepas laikosi antisemitinių pažiūrų.

Bendruomenės pirmininkė Alla Jakobson nurodė, kad bendruomenės stebėtojų taryba balsavo dėl to, ar sustabdyti narystę Tautinių mažumų kultūros taryboje, ar visam laikui iš jos pasitraukti.

Balsavimas baigėsi tuo, kad buvo nuspręsta sustabdyti narystę. Bendruomenė neatskleidė, kaip pasiskirstė balsai, tačiau A.Jakobson nurodė, kad vyresnio amžiaus nariai pasisakė už pasitraukimą.

„Neturiu nieko prieš Ruubeną Kaalepą ar EKRE. Kiekvienas elgiasi taip, kaip jam atrodo tinkama. Žydų bendruomenė šioje situacijoje pasielgė taip, kaip galėjo“, – sakė bendruomenės pirmininkė.

Prieš paskiriant R.Kaalepą į Integracijos fondo stebėtojų tarybą, kultūros ministrė Heidy Purga pakvietė Estijos žydų bendruomenės vadovus į susitikimą Kultūros ministerijoje ir informavo juos, kad ketina priimti tokį sprendimą.

Kultūros ministrė pripažino, kad R.Kaalepo paskyrimas į Integracijos fondo stebėtojų tarybą yra provokuojamas veiksmas, kuriuo sumenkinamos žmonių kančios.

„Kadangi jis yra demokratiškai į Riigikogu išrinktos partijos paskirtas atstovas, nėra jokios teisinės priežasties jo neskirti į stebėtojų tarybą. Mano rankos surištos, ir man skauda širdį“, – teigė H.Purga.

Anot jos, ji puikiai supranta Estijos žydų bendruomenės sprendimą sustabdyti savo narystę Tautinių mažumų kultūros taryboje.

„Kultūros ministerija ir Integracijos fondas ir toliau glaudžiai bendradarbiaus su žydų bendruomene formuojant tautinių mažumų politiką, jų balsas bus išgirstas. Tikiuosi, kad tai privers politines partijas susimąstyti apie realias savo provokuojančių veiksmų pasekmes“, – nurodė ji.

Valstybinis Integracijos fondas buvo įsteigtas 1998 metais, jo steigėjo teisės priklauso Kultūros ministerijai.

Fondo tikslas – inicijuoti ir remti veiklą, skatinančią integracijos procesą Estijos visuomenėje, ir veiklą, susijusią su migracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas