Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Etiopija Tigrėjaus laikinosios vyriausybės vadovu paskyrė svarbų sukilėlių pareigūną

Etiopijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė TIgrėjaus regiono laikinosios vyriausybės vadovu paskyrusi sukilėlių Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) aukšto rango pareigūną.
Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas
Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas / „Photothek“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

„Premjeras Abiy Ahmedas paskyrė Getachew Redą Tigrėjaus regiono laikinosios administracijos prezidentu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Abiy Ahmedo biuras.

Pranešimas pasirodė taikos susitarimu užbaigus dvejus metus trukusį brutalų karą.

Jis buvo paskelbtas praėjus vos dienai po to, kai parlamentas išbraukė TPLF iš oficialaus teroristinių organizacijų sąrašo ir teigė, kad šis žingsnis sustiprins 2022 metų lapkritį sudarytą TPLF ir federalinės vyriausybės taikos susitarimą.

Nei TPLF, nei pats Getachew Reda į šį pranešimą iš karto nesureagavo.

Pietų Afrikos sostinėje Pretorijoje pasirašyto taikos susitarimo pagrindinės nuostatos buvo pereinamojo laikotarpio Etiopijos šiauriausio regiono vyriausybės suformavimas ir TPLF išbraukimas iš teroristinių grupuočių sąrašo.

Susitarime buvo numatyta įsteigti įtraukią laikinąją regioninę administraciją, kol bus surengti rinkimai.

Kadaise Etiopijos politikoje dominavusi TPLF 2021 metų gegužę, praėjus šešiems mėnesiams nuo karo pradžios, buvo oficialiai paskelbta teroristine organizacija.

TPLF viešasis veidas

Getachew Reda, TPLF lyderio Debretsiono Gebremichaelio patarėjas, taip pat kadaise dirbo susisiekimo ministru federalinėje vyriausybėje, vadovaujant premjerui Hailemariamui Desalegniui, kuris valdė 2012–2018 metais.

TPLF viešasis veidas Getachew Reda kartu su A.Ahmedo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Redwanu Husseinu Pretorijoje pasirašė Afrikos Sąjungos tarpininkaujamą susitarimą.

Per žiaurų konfliktą TPLF trumpam buvo arti sostinės, bet ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui ištikimos pajėgos jį atrėmė.

Pagal taikos susitarimo sąlygas, TPLF sutiko nusiginkluoti mainais už tai, kad bus atkurta galimybė patekti į Tigrėjų, kuris per karą iš esmės buvo atkirstas nuo išorinio pasaulio.

Nuo to laiko šiek tiek atnaujintas pagrindinių paslaugų teikimas ir pagalbos tiekimas į Tigrėjų, kuriam labai trūksta maisto, degalų, grynųjų pinigų ir vaistų.

Galimybė patekti į regioną, kuriame gyvena šeši milijonai žmonių, tebėra ribota, todėl neįmanoma nepriklausomai patikrinti padėties vietoje.

Per kovas žuvo daugybė civilių gyventojų, daugiau kaip du milijonai buvo priversti palikti savo namus, dar milijonams reikia humanitarinės pagalbos.

Jungtinės Valstijos teigia, kad žuvo iki pusės milijono žmonių, o Afrikos Sąjungos specialusis pasiuntinys Olusegunas Obasanjo teigė, kad aukų skaičius gali siekti 600 000.

Karas pakenkė Nobelio taikos premijos laureato Abiy Ahmedo reputacijai, o Jungtinės Valstijos apkaltino Etiopijos ir jos sąjungininkės Eritrėjos karius konflikto metu įvykdžius nusikaltimus žmoniškumui.

Vašingtonas pirmadienį apkaltino visas konflikto šalis karo nusikaltimais, tačiau dėl nusikaltimų žmoniškumui išskyrė Etiopijos, Eritrėjos ir regionines Amharos pajėgas, bet nepaminėjo TPLF.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius