Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 27

Europą įspėja ruoštis D.Trumpo sugrįžimui: antroji kadencija būtų blogesnė visiems

Jeremy Shapiro yra Europos užsienio santykių tarybos, analitinio centro, besispecializuojančio JAV užsienio politikos ir transatlantinių santykių srityje, tyrimų direktorius. Duodamas interviu Latvijos leidiniui TVNET jis įspėjo Europą ruoštis galimam Donaldo Trumpo sugrįžimui. Pasak eksperto, tai būtų bloga žinia visiems – Ukrainai, NATO ir visai Europai.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „AFP“/„Scanpix“

Netrukus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį Rusijos propaganda džiaugėsi, kad JAV bus pernelyg užsiėmusios Izraelio rėmimu ir Artimųjų Rytų problemomis, todėl Ukraina nebebus jų darbotvarkės viršuje. Deja, daugelis ukrainiečių ir europiečių mąsto panašiai. Ar sutinkate, kad Izraelis ir Ukraina dabar konkuruoja dėl JAV dėmesio ir paramos?

– Iš dalies taip. Reikia sutikti, kad tai, jog Rusijos propagandistai ką nors sako, automatiškai nereiškia, kad tai netiesa – visi galime sutikti, kad Rusijos propaganda paprastai viską perdeda. Ir šį kartą jie tikrai smarkiai persistengė.

Kita vertus, neturėtume pulti į kitą kraštutinumą ir manyti, kad to apskritai nėra. Tam tikra prasme JAV dėmesys vienam klausimui sutelktas labiau nei kitam, o konkurencija yra skirtingo lygio.

Pirma, tai ištekliai, kuriuos JAV tiekia Ukrainai, bet kurių dabar reikalaus ir Izraelis. Viena vertus, šie karai yra labai skirtingi, JAV santykiai su Ukraina ir Izraeliu taip pat skiriasi, tačiau kai kur poreikiai sutampa. Pavyzdžiui, amunicija – 155 milimetrų artilerijos šaudmenys, kurie buvo labai svarbūs ukrainiečiams, taip pat kai kurių tipų raketos, ypač „Stinger“. Tai gali komplikuoti padėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas